Február óta 10 százalékkal csökkent az átlagos budapesti albérletár

2020. július 1., 11:25

Szerző:

Február óta 10 százalékkal csökkent az átlagos budapesti albérletár - olvasható az ingatlan.com elemzésében. A Várban, a pesti Belvárosban és a Terézvárosban ennél is nagyobb, 15-20 százalékos volt a csökkenés.

A koronavírus-járvány miatt lényegében lenullázódott a külföldi turisták száma, így az Airbnb máris nem jó üzlet, ezek a lakások megjelentek az albérletpiacon. Közben pedig a kiadó lakások tulajdonosai készülnek a főszezonra, mivel közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése - írja a hvg.hu.

A vidéki egyetemi városokban a rövid távú lakáskiadás az utóbbi években nem volt annyira elterjedt, így ott nem okozott a budapestihez hasonló visszaesést a turizmus hanyatlása. Az érintett városokban eltérően alakultak az árak a járvány előtti helyzethez képest.

Fotó: Fotó: MTI

 

Míg Debrecenben 5 százalékkal 105 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj, Győrben 8 százalékkal 110 ezer forintra csökkent. Miskolcon a 85 ezer forintos átlag lényegében stagnálásnak felel meg. Pécsen és Szegeden sem módosultak az átlagos bérleti díjak, ott maradt a 90, illetve a 100 ezres szint.

Az elemzés szerint, ha az egyetemeken szeptembertől digitális oktatással indul a tanév, az csökkentheti az albérletek iránti keresletet. Ugyanakkor számos felsőoktatási intézmény kevesebb kollégiumi férőhelyet biztosít a diákoknak a járvány elleni védekezés miatt, ami növelheti az igényt a kiadó lakásokra.