Megszavazta a parlament az Airbnb-törvényt

2020. július 14., 18:52

Szerző:

Az Országgyűlés módosította a rövid távú szálláshely-kiadással összefüggő jogszabályokat, ez alapján az önkormányzatok időben korlátozhatják a magánszálláshelyek kiadását.

A képviselők 149 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a kormány ezt célzó módosító javaslatát.

A Ház döntése alapján a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kap arra, hogy augusztus 1-jétől megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.

Az új szabályok értelmében magánszálláshelynek tekinthető a magánszemély, vagy egyéni vállalkozó legfeljebb nyolc szobás és tizenhat ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonban álló, nem szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosított, legfeljebb 25 szobás és száz ágyas épületrészek számítanak, ahol az egy szobában található ágyakat külön-külön is kiadják.

Az elfogadott javaslat indoklásában kifejtették, a rövid távú lakáskiadás, vagyis az Airbnb nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte a fővárosban, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott.

Az ősszel derülhet ki, hogy melyik fővárosi kerület szigorítja a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadást. A szállodaszövetség kezdeményezte a korlátozást, a parlament kedden szavazott róla.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten a Kormányinfón közölte, hogy a szabályozás a teljes szabadságtól a teljes tilalomig bármi lehet.

Az Airbnb-törvénnyel, vagyis a szabályozással Karácsony Gergely is egyetértett. A főpolgármester közösségi oldalán ezt azzal indokolta, hogy a főváros októberben megválasztott új vezetése súlyos lakhatási válságot örökölt. A politikus azt írta, hogy „Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben, súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység”, ehhez pedig a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult.