A WizzAir is az utasokra hárítja az extraprofitadót

Megszólalt a magyar gyökerű fapados légitársaság is.

2022. június 14., 13:55

Szerző:

A Magyar Kormány által 2022. július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofit-adó kapcsán a Wizz Air úgy döntött, bár a meghirdetett rendelet minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat, a korábban megvásárolt jegyek esetében a légitársaság nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget – közölte a hvg.hu-val a légitársaság.

A magyar gyökerű fapados cég azt is hozzátette, hogy

„az extraprofitadó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását"

– fogalmaztak.

A Wizz Air szerint az utasonként számított adó bevezetése "nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nemcsak a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára". A légi közlekedési ágazat, melynek a Wizz Air is része, jelentős veszteségeket szenvedett a Covid–19-világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet – tették hozzá.

A kormányfő június elején jelentette be, hogy a légi forgalmat terhelő extraprofitadót vezet be. A közterhet a földi kiszolgálást biztosító cégekre vetik rá, amelyek a légitársaságokkal kötött szerződésük alapján érvényesíthetik az európai országokba indulók esetében 3900 forintos díjat. A bejelentés után először a Ryanair nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben áthárítják az utasokra a pluszadót – az ő lépésük a korábban megvett jegyekre is vonatkozik –, majd hétfő este az easyJet is hasonlóképpen nyilatkozott.

 

(Kiemelt kép: Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)