A Netflix 50 milliárd dollárt bukott egyetlen éjszaka alatt

Nem tett jót a részvényeknek, hogy előfizetőket vesztettek.

2022. április 21., 20:48

Szerző:

A Netflix részvényei 35 százalékot zuhantak, miután az előfizetők száma 200 ezerrel csökkent az első negyedéves jelentése szerint. Az előrejelzések szerint év végéig kétmillió előfizetőt veszíthetnek. A részvények zuhanása több mint 50 milliárd dollárral csökkentette a cég piaci értékét. A BBC szerint szakértők jelezték, nehéz lesz talpra állni.

A Netflix tíz év után először következett be olyan, hogy csökkent az előfizetők száma, ez azonban sok mindennel magyarázható: egyre nagyobb a verseny a streaming-piacon, világszerte komoly infláció ütötte fel a fejét, és Oroszországból is kivonult a vállalat.

Egyesek azonban kétségbe vonták a növekedés fellendítésére irányuló terveiket is, amelyek között szerepel egy olcsóbb, reklámokkal támogatott szolgáltatás bevezetése. A streaming emellett a háztartások közötti jelszómegosztás visszaszorítását is tervezi, ami minden bizonnyal sokaknak nem tetszik. A vállalat közlése szerint ezért arra lehet szükség a későbbiekben, mert becsléseik szerint több mint 100 millió nem fizető háztartásban nézik így a szolgáltatást.

A nyugtalanság jeleként az egyik legismertebb amerikai befektető, William Ackman szerdán eladta a Netflixbe fektetett 1,1 milliárd dolláros befektetését, több mint 400 millió dolláros veszteséget elkönyvelve. Rövid közleményében Ackman így indokolta döntését: „Bár a Netflix üzletmenetét alapvetően egyszerű megérteni, a közelmúlt eseményeinek fényében elvesztettük a bizalmunkat abban, hogy képesek vagyunk kellő biztonsággal megjósolni a vállalat jövőbeli kilátásait”.

(Kiemelt kép:  Olivier DOULIERY / AFP)