A magyar bankok fizetik a legalacsonyabb kamatot a lekötött lakossági betétekre a régióban

A lakossági és vállalati betétállományra fizetett átlagos kamatláb növekedése alig haladta meg a 3,6 százalákpontot. 

2023. május 28., 09:49

Szerző:

Az egész régióban a magyar bankok fizetik a legalacsonyabb kamatot a lekötött lakossági betétekre a bankközi kamatokhoz képest. Nem volt mindig így: az átárazódás az utóbbi időben feleakkora volt, mint amit az elmúlt két évtized tapasztalatai alapján a kamatkörnyezet emelkedése miatt várni lehetett volna – írja a Portfolio az MNB friss Pénzügyi stabilitási jelentése alapján.

A bankok mérlegében lévő lakossági és vállalati betétek állománya 2022 végén 28 ezer milliárd forintot tett ki, ami a 73 ezer milliárd forintos – nem konszolidált – forrásállomány közel 40 százalékát jelenti – állapította meg a jegybanki elemzés, hozzátéve: a változó kamatkörnyezetben kulcsfontosságú, hogy a banki forrásoldali betétek milyen ütemben és mértékben követik le a jegybank kamatdöntései által befolyásolt pénzpiacok kamatváltozásait.

2021 júniusa és 2023 februárja között a 3 gavi Budapesti bankközi kamat (Buvor) szintje szintje 15,2 százalékponttal emelkedett, a lakossági és vállalati betétállományra fizetett átlagos kamatláb növekedése azonban alig haladta meg a 3,6 százalékpontot. Miközben a vállalatoknak februárban például már átlagosan 13,2%-ot fizettek a bankok a teljes lekötött betétállományra, a háztartási lekötött betétek esetében ez mindössze 4,4% volt.

Hazánkban a magasabb kamatok jellemzően csak a privátbanki ügyfelek számára elérhetőek, míg az ügyfelek többsége továbbra is 0 százalék körüli kamatszinttel találkozik a lekötött betétek esetén is  – állapította meg az MNB.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:stevepb/Pixabay)

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.