A kedvezőtlen MOL-szerződés miatt újra drágulhat az üzemanyag

A Janaf nyersolajszállító cég és a Mol-csoport 2,9 millió tonna olaj szállításáról állapodott meg, ám a szerződés előnytelen a MOL számára. A cég közleménye szerint azért mentek bele, hogy a piaci árak többszörösét fizessék a horvát vállalatnak, mert az ellátásbiztonság fenntartása miatt nem volt más választásuk. A szakértő szerint ez az árak emelkedését okozhatja.

2023. május 20., 21:31

Szerző:

A méltányos ár sokszorosát fizeti a MOL az Adria kőolaj-vezetéken érkező nyersolajért, de nem volt a cégnek más választása – közölte a Magyar Olajipari Vállalat az MTI-n keresztül. A megállapodás 2,9 millió tonna kőolajról szól, amivel főleg a pozsonyi finomítót kívánják ellátni. Szakértők szerint a kedvezőtlen alkut a beszűkült tárgyalási pozíció okozta, és elképzelhető, hogy a megnövekedett költségek ismét emelkedésbe fordítják az üzemanyagok árát – számol be róla az atv.hu.

"Ha a két felet nézzük, sokkal fontosabb a magyaroknak a megegyezés, mint a horvátoknak"

 – mondta az ATV-nek Balogh József energetikai szakértő.

Az egyik ok az Oroszország elleni szankciók. Ezek értelmében ugyanis a MOL pozsonyi finomítójában nem orosz eredetű kőolajból kell gyártani az üzemanyagokat, hogy a környező piacokat ki tudja elégíteni – ezt pedig csak az Adrián keresztül lehet megtenni. A szakértő szerint a másik ok, hogy biztosítani kell azt, hogy több helyről érkezhessen nyersolaj Magyarországra. Hozzátette: a Barátság kőolajvezetékkel bármi történhet, így akár fizikai sérülés, mint történt 2008-ban, vagy egy szabályozási probléma.

A kedvezőtlen üzlet miatt a szakértő arra számít, hogy ismét drágulás jöhet.

(fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.