A budapesti iparkamara kiáll a katás adózók mellett

Kerékgyártó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója közölte, a jogi személynek számlázó kisadózók nem bújtatott dolgozók, vagy csalók, inkább segíteni kellene őket.

2022. július 30., 07:18

Szerző:

Kiáll a kisadózók mellett és minden eszközzel segíteni fogja őket a a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), írja az Index. Kerékgyártó Gábor a BKIK gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója úgy nyilatkozott, a jogi személyeknek eddig a KATA rendszerében számlázók nem bújtatottan foglalkoztatott emberek, és ez az adónem csupán megkönnyítette a munkájukat.

Parragh Lászlóval a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével szemben Kerékgyártó azt hangsúlyozta, minden gazdasági szereplő jogos igényeit figyelembe kellene venni a politikai döntéshozatal során.

A BKIK igazgatója hozzátette azt is, ők a helyzet megoldására az adózási mérték megemelését javasolják, állításuk szerint javaslatuk mintegy 100-150 milliárd forint plusz bevételt jelentene az államkasszának. A tervezet szerint a jogi személynek számlázó kisadózók terheit ezen az adózási formán belül emelnék meg. Kerékgyártó azt mondta, a problémákat és javaslatokat összegyűjtve eljuttatják majd a kormányhoz.

(Kiemelt kép: Tüntetők tiltakoznak az Orbán-kormány a katatörvény-módosítási javaslata ellen a Parlament épülete előtt Budapesten 2022. július 13-án. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.