15-20 százalékos díjemelésre számíthatnak az ingatlantulajdonosok: sokat bukhat, aki nem fizeti be

Az inflációval arányosan a lakásbiztosítások ára is emelkedni fog, de ha valaki visszautasítja az indexálást, könnyen alulbiztosított lehet az ingatlana.

2023. szeptember 20., 14:15

Szerző:

Az évente megújuló lakásbiztosítások indexálása a legtöbb biztosítónál automatikusan megy végbe, így ezzel a biztosított ingatlanok tulajdonosainak nincs dolga. Legalábbis abban az esetben, ha nincs kifogásuk a biztosító által előzetesen megküldött értékkövetés mértéke ellen. 

Az indexálás mértéke mindig a KSH fogyasztói és építőipari árindexéhez igazodik, az inflációs hatások jelentően befolyásolják. Az idei év kiugróan magas inflációs környezete a lakásbiztosításokra is kihatott – írta meg a penzcentrum.hu

„Mivel az elmúlt év árváltozásait érvényesíti a biztosító az aktuális év indexálásában, ezért az épületek esetében figyelhető meg a magasabb, több, mint 20 százalékos árindex. Az ingóságokat a 2022-es fogyasztó árindex alapján indexálja a biztosító, amelynek mértéke több, mint 10 százalék volt. Egy átlagdíjas lakásbiztosítás esetén 8-10 ezer forintos díjemelkedés történik” – nyilatkozta a portálnak a Generali illetékese, de a többi megkérdezett biztosító is hasonló számokat említ.

A tapasztalatok szerint az ügyfelek jelentős többsége elfogadja az értékkövetést és értik ennek a fontosságát. Ugyanis, ha káresemény történik és a szerződő nem élt az indexálás lehetőségével, akkor alulbiztosítottá válik az ingatlan és kisebb kártérítési összegre számíthat a tulajdonosa.

(Kiemelt kép: Shutterstock)