Villamoson őrjöngött a depressziós utas

Az elmeorvos szerint tudatában volt annak mit cselekszik, amikor a villamoson őrjöngött, de évek óta súlyos depresszióval kezelték.

2021. július 4., 09:00

Szerző:

Három év letöltendő börtönbüntetést kapott az a férfi, aki két évvel ezelőtt a villamoson őrjöngött. A feldühödött férfi az utasokba is belekötött, majd mikor leszállították a villamosról egy sörösüveget dobott be az ablakon. Most kiderült, hogy évek óta súlyos depresszióban szenved. 

A 36 éves férfi részegen szállt fel barátaival a 41-es villamosra. Majd minden ok nélkül káromkodni, kiabálni kezdett és két kézzel ütötte a villamos ablakát. A mellette ülő hajléktalant a kabátjánál fogva rángatta, az utasok ezt látván szóltak a villamosvezetőnek. A dühöngő nem akart leszállni a járműről és a vezetővel dulakodni kezdtek, végül a villamosvezetőnek sikerült a férfit lelökni a Fehérvári úti megállóban. A férfi a megállóban még próbálta szétfeszíteni a kocsi ajtaját, végül pedig egy sörösüveget dobott be a szerelvény nyitott ablakán, ami összetört. Az utasok közül senki sem sérült meg.

A férfi ámokfutása ezzel nem ért véget. Barátai ugyan próbálták csitítani, de a 17-es villamoson újabb dührohamot kapott. Származásuk miatt belekötött a villamosra felszálló négyfős nigériai  társaságba, őket becsmérelte, szitkozódott és feléjük is üres üvegeket dobott. Végig azt kiabálta, hogy menjenek haza. Amikor meglátta, hogy telefonjukkal kamerázzák és nevetnek rajta még idegesebb lett. Ámokfutásának itt is a villamosvezető vetett véget, ő hívta ki a rendőröket. Végül bilincsben vitték el. 

A dühöngő férfit elmeorvos is megvizsgálta. Kiderült, hogy évek óta visszatérő depresszióban, pszichés megbetegedésben szenved. Folyamatosan szorong, ezért gyógyszeres kezelést kap, erős nyugtatókat szed. Aznap ezekre a gyógyszerekre ivott, ettől lehettek a dührohamai. A szakértő azonban azt is megállapította, hogy bár pszichés zavarral küzd cselekvőképes volt, ezért büntethető. Ügyvédje a 168-nak elmondta szerinte a férfinek nem börtönben lenne a helye. 

„Maga a büntetés ha úgy nézzük kedvező, mert 2-12 évig terjedő szabadságvesztéses ügyben három évet kapni az jó eredmény, hiszen a középmértéke ennek a büntetésnek 7 év. Azzal azonban nem értek egyet, hogy őt börtönbe küldjék. Ügyfelem egyértelműen beteg. Súlyos pszichés problémákkal küzd. Nem gondolom, hogy a börtön segíteni fog az állapotán. Hiszen már az előzetes letartóztatást is nagyon nehezen viselte. Zárkatársai is bántották. Nagyon nehezen viselte azokat a hónapokat is” - közölte dr. Enzsöl Péter a férfi ügyvédje. 

Hiába kezelik évek óta súlyos depresszióval, ha nem szedi be a gyógyszereit, vagy a gyógyszerekre alkoholt, vagy drogot fogyaszt az az ő döntése és így felelősségre is vonható. Az igazságügyi szakértő akkor fogja cselekvőképtelennek nyilvánítani, hogyha a betegségéből fakadóan kerül olyan úgynevezett beszűkült tudatállapotba, hogy nem tudja mit cselekszik. Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerint az ilyen eseteknél válik ketté a jog és a pszichológia.

„Az ilyen betegségben szenvedőkön a börtönbüntetés nem segít. Ha évek óta kezelik súlyos depresszióval a börtönbe ezek a tünetek még sokkal inkább felerősödnek. Maga a probléma nem fog megszűnni. Sőt azt gondolom, hogy ha letölti a börtönbüntetést sokkal rosszabb állapotban fog szabadulni, mint ahogy bement. Értem, hogy jogilag büntethető. Csak más módszerekkel kellene. Mondjuk kényszer-gyógykezelésre kellene küldeni, ahol segíteni is tudnak neki. A börtönben a bezártság miatt alapból mindenki szorong. Tehát egy ilyen betegségben szenvedő emberben a szorongások, a depresszió tünetei felerősödnek. Csak és kizárólag a terápia és a gyógykezelés tud segíteni az évek óta súlyos depresszióval küzdő embereknek.″

Makai Gábor hozzáteszi: ez pont az a kategória, akiket még jogilag nem lehet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe zárni, bár pszichés állapotuk miatt ugyanúgy küzdenek a betegséggel, mint akiket ott kezelnek. A szakértő szerint szükség lenne egy köztes megoldásra, vagyis egy olyan intézményre ahová a börtön helyett lehetne küldeni az ilyen beteg embereket akár több hónapra is kényszer-gyógykezelésre, mert rajtuk csak a kezelés segíthet. Jelenleg ilyen hely Magyarországon nincs. Az őrjöngő férfi egyébként büntetlen előéletű, beteg édesapjával él egy háztartásban. Vallomásában elmondta, hogy nem érti mi történhetett vele, és nem tudja miért kiabált az utasokkal, azt is mondta, hogy semmi baja a külföldiekkel, és tettére nem tudott magyarázatot adni. Így fogalmazott: nem akartam bántani senkit.

(Kiemelt kép: őrjöngő férfi a 17-es villamoson, Facebook)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.