Üsttetőre volt szüksége, ezért ellopta a sebességkorlátozó jelzőtáblát

Ám a rendőrség felszólítására visszavitte és fel is szerelte korábbi helyére.

2023. szeptember 1., 13:43

Szerző:

A Püspökladányi Járásbíróság büntetőeljárást folytatott az ellen a két férfi ellen, akik a 4211-es számú út mellett leszerelték az egyik közúti közlekedési jelzőtáblát. Az ügyészség még 2023 márciusában emelt vádat a két férfival szemben közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetése miatt, amit egyikük bűnsegédként követett el. 

A vádlottak munkájuk során 2022. november 12-én gépkocsijukkal Debrecenből Hosszúhátra mentek. Miután munkájukkal végeztek visszaindultak Debrecenbe, amely során az elsőrendű vádlott jelezte a sofőrnek, hogy álljon meg a „60 km/h” sebességkorlátozó jelzőtábla mellett, mert

hétvégén disznótor lesz és szüksége van a táblára üsttető gyanánt.

A másodrendű vádlott a kérésnek eleget tett, a 4211-es számú út szélén, lakott területen kívül a gépkocsival megállt. A vádlottak kiszálltak a járműből és míg a másodrendű vádlott a sebességkorlátozó tábla oszlopát tartotta, addig az elsőrendű vádlott a táblát lecsavarozta. Az elsőrendű vádlott ezután a jelzőtáblát az oszlopról levette és a gépkocsi hátsó részébe betette, majd folytatták útjukat Debrecen irányába.

A bűncselekményt az egyik cég kameráján keresztül, amelynek látószögébe a főút is beleesett, észlelték az ott dolgozók, ezért értesítették a rendőrséget. A rendőrök azonosították az elkövetőek, akiket telefonon utolértek és felhívták őket arra, hogy forduljanak vissza a táblával együtt.

A vádlottak a rendőri felszólításnak eleget tettek, majd a helyszínen visszaadták a táblát, amit az elsőrendű vádlott vissza is szerelt a helyére, az eredeti állapotában.

A bűncselekmény helyszínén a megengedett legnagyobb haladási sebesség 60 km/h. Az elsőrendű vádlott a közúti jelzőtábla eltávolításával – melyhez a másodrendű vádlott szándékosan segítséget nyújtott – más vagy mások életét vagy testi épségét, a közúti közlekedés biztonságát veszélyeztette.

A büntetlen előéletű vádlottakkal szemben a bíróság 2023. április 26-án – tárgyalás mellőzésével – meghozta a büntetővégzést, amelyben az elsőrendű vádlottat 100 óra, míg a másodrendű vádlottat 80 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

A büntetővégzés kézhezvételét követően a törvényes határidőn belül az elsőrendű vádlott személyi körülményei miatt tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtott be. A büntetővégzés így akkor a ő esetében nem emelkedett jogerőre, a bíróság az ügyben kitűzte az előkészítő ülés időpontját. A másodrendű vádlott vonatkozásában a büntetővégzés jogerőre emelkedett.

A járásbíróság 2023. augusztus 31-én tartott az ügyben az előkészítő ülést, amely során a vádlott nem tagadta a bűncselekmény elkövetését, csupán a személyi körülményeire tekintettel kérte a bíróságot, hogy közérdekű munka büntetés helyett szabjanak ki rá pénzbüntetést. Az ügyben eljáró bíró mérlegelte a vádlott által előadottakat, majd vele szemben 150.000 forint pénzbüntetést szabott ki.

A bíróság ítéletét mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

(Kiemelt képünk forrása: debrecenitorvenyszek.birosag.hu)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.