Több kutyafajta is érintett a budapesti kutyamaffiában

Sétáltatás közben figyeli ki áldozatait a tolvaj banda.

2021. július 30., 09:55

Szerző:

Nagyon sokan keresik az eltűnt kiskutyákat a Facebookon, száz számra tűnnek el kedvencek Békés megyéből, de a Futrinka Egyesület felhívására más megyéből is jelentkeztek elkeseredett gazdik, akik egy óvatlan pillanat alatt vesztették el négylábú kedvencüket. 

Egyre több állatot rabolnak el országszerte, és a bűnözők már Budapesten is szedik a védtelen kedvenceket. Először a Futrinka Egyesület Tacskó és Fajtamentő Szervezet Facebook-oldala tett ki egy felhívást, hogy 20 településről 400 kutyát loptak el az utóbbi időben. Valószínű, hogy szervezett bűnbanda állhat a háttérben.

A kommentek között több hasonló esetről számolnak be, néhány hozzászóló szerint a tolvajok hazáig kísérik a kutyasétáltatókat. Mások szerint benyúlnak a kerítésen és kiemelik onnan a szelídebb állatokat, de a betöréstől sem ijednek meg. Az egyik meglepőbb komment, hogy olyan is előfordul, hogy egy gyerek segítségével csalogatják ki a kutyusokat a házak udvaráról.

 

A kutyamaffia jövedelmező “iparág”

A Kelet-Európában tenyésztett, vagy innen elrabolt kistestű kutyák kedvelt portékák a nyugati állatpiacon. Hatalmas hasznot zsebelhet be általuk a szállító, ugyanis míg itthon egy fajtiszta yorkshire terrier ára 100-150 ezer forint körül mozog, addig külföldön akár a három-négyszereséért is el lehet adni. A kutyamaffia működéséhez két dolog elengedhetetlen. Az egyik az állatorvos, aki lepapírozza a kutyák „származását”, és egy olyan szállítási forma, ami a határon feltűnésmentes.

Az általunk megkérdezett állatmentő szerint azért a kistestű kutyákat rabolják el, mert azokat könnyebb szállítani, és most ezek a divatosak – leginkább a tacskó, a yorkshire terrier és a francia bulldog. A Metropol megkeresésére Budapesti Rendőrfőkapitányság elmondta, a bejelentett kutyalopások számáról nem vezetnek külön statisztikát. Azonban arról tájékoztattak, hogy az elmúlt félévben mindössze egy esetben derítettek fel kutyalopási ügyet Budapesten.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kutyát sétáltat egy nő Budapesten, a Kossuth téren 2020. november 12-én, késő este. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Tegnap 16:08

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.