Önbíráskodás gyanújával hallgattak ki egy rendőrt

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség minősített önbíráskodás és hivatali visszaélés bűntette miatt elrendelt nyomozásában három személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

2024. január 13., 16:39

Szerző:

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentésére indult ügyben a nyomozó ügyészség összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre tegnap, amelynek sikeres végrehajtásában részt vett az NVSZ, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Készenléti Rendőrség is.

A rendelkezésre álló adatok szerint egy rendőr ismeretségi viszonyban van egy rendezvényszervezőként tevékenykedő férfival és annak lányával, akiknek elszámolási vitájuk volt egy férfival, az annak családjában tartott esküvő kapcsán.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2023 novemberében a rendezvényszervezők – akik ismerősükről tudták, hogy hivatalos személynek minősül – felhívták a rendőrt és tájékoztatták a családapa 650.000 forintos feléjük fennálló tartozásáról, azzal, hogy azt „valahogy be kellene rajta vasalni”. A rendőr erre felajánlotta, hogy a következő szolgálata során meglátogatja az adóst és beszél vele – olvasható az ugyeszseg.hu oldalán.

Az ügyben több egyeztetés történt a felek között, az adós azonban csak kisebb összegű tartozást ismert el, de annak kifizetése sem történt meg. A rendezvényszervező többszöri kérésére a rendőr ígéretet tett arra, hogy keményebben fog fellépni az ügyben.

A rendőr azért, hogy ismerőseinek segítséget nyújtson abban, hogy a jogosnak vélt – de az adós által nem teljes összegében elismert – követelésük visszafizetésére kényszerítsék a sértettet, egy 2023. decemberi szolgálata ellátása során, egyenruhában, teljes szolgálati felszereléssel, rendőrségi gépkocsival megjelent a férfi lakóhelyén. A hivatalos személy azt a látszatot igyekezett kelteni a sértettben, hogy amennyiben a teljes tartozását nem rendezi, vele szemben rendőri eljárás indul, majd emelt hangnemben kérdőre vonta, amiért addig nem fizetett. A sértett végül 2024. január 11-én 170.000 forintot adott át a rendezvényszervezőnek.

A nyomozó ügyészség a társszervek együttműködésével kutatást és lefoglalást végzett a rendezvényszervezők lakóhelyén és vagyon elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg az elkövetőket, a rendőrt továbbá hivatali bűncselekménnyel is.

(Kiemelt kép illusztráció. Forrás: tek.hu)