Súlyosabb büntetést kértek Marian Cozma gyilkosára

Marian Cozmát több mint 12 évvel ezelőtt ölték meg. 

2021. október 26., 15:27

Szerző:

Marian Cozmát több mint 12 évvel ezelőtt, 2009. február 8-án ölték meg. A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván pedig húsz év fegyházat kapott első fokon, ám másodfokon Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 évet kapott, míg Sztojka Iván nyolc évet, emellett két és fél évet garázdaság miatt – írja a 24.hu.

A közlemény szerint a férfi felvette a kapcsolatot az általa korábban megismert, prostituáltként dolgozó sértettel, akitől elvette a jövedelmét. Az ügyben másod- és harmadrendű vádlottak bankkártyás tranzakciókkal segítették Sztojkát.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint a barátnőjét kihasználó Sztojka Iván esetében indokolt a pénzmosás rendbeliségének megváltoztatása, valamint a súlyosabb büntetés kiszabása. Említették azt is, hogy a férfi csak nevet változtatott, életmódot viszont nem, ráadásul feltételes szabadsága alatt követett el újabb bűncselekményt. A társaira szintén súlyosabb büntetést kértek, mivel a pénzmosás bűnszövetségben elkövetettnek minősül.

Az ügyben másod- és harmadrendű vádlottat eredetileg egy-egy év börtönbüntetésre ítélték három év próbaidőre felfüggesztve, míg a negyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentették.

(Kiemelt képünk: Egy szurkoló áll Marian Cozma román kézilabdázó, az MKB Veszprém játékosának képével a Veszprém Aréna előtt, ahol szurkolók csendes megemlékezést tartottak a hajnalban meggyilkolt sportoló tiszteletére 2009. február 8-án. Fotó: Vörös István / AFP)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.