Egy tizenhárom éves bűnügyben fogtak tettest a rendőrök

2009-ben fegyveres rablás történt egy ékszerüzletben, most új bizonyítékok kerültek elő.

2022. június 25., 19:11

Szerző:

Előállították, majd kihallgatták a rendőrök M. Károlyt, aki a gyanú szerint egy 13,5 évvel ezelőtti ékszerrablás elkövetője volt. 2009-ben Kiskunlacházán két, arcát csuklyával takaró ember fegyverrel rabolta ki a boltot. Az eladót távozási sakkban tartották lőfegyverekkel és így 13,5 millió forintot zsákmányoltak.

A nyomozás már akkor elindult, de a rablókat és a sofőrt sem sikerült azonosítani, így 2010-ben felfüggesztették. A rendőrnyomozók ekkor csak annyit tudtak, hogy  a támadók egy acélkék, három ajtós személyautóval menekültek, volt rendszámtöredékük is, de sem a kocsit sem találták meg.

2021-ben a szinte már elfeledett ügyben azonban új bizonyíték került elő, tippet kaptak, majd most, egy évvel később el is fogták az egyik gyanúsítottat, Szigetszentmiklóson, majd előálltották M. Károlyt. Kihallgatása megtörtént, ám vallomást nem tett, kérdésekre pedig nem válaszolt. A rendőrség közölte, M. Károly ellen fegyveres rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Rablási Alosztálya. Kezdeményezésükre a bíróság elrendelte a gyanúsított - nyomkövető eszközzel történő - bűnügyi felügyeletét.

Elfogásáról videó is készült:

A rendőrök az újraindított ügyben továbbra is keresik a másik rablással gyanúsított személyt, a 39 éves Ciocan Miklós Alin román állampolgárt, valamint a 45 éves Szabó Jánost, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő volt a rablókat megléptető sofőr. Ha valaki róluk tud valamit, a 112-es segélyhívószámot keresse.

(Kiemelt kép: A kiskunlacházi ékszerrablás helyszínelési fotója 2009-ből. Fotó: Police.hu)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.