Rács mögött Gyönyör Teréz ipolysági sorozatmérgező

Jogerős ítéletet hirdetett a szlovákiai Legfelsőbb Bíróság kedden a hetven éves Gyönyör Teréz ügyében, akit sorozatos mérgezésekkel összefüggésben vontak felelősségre.

2022. november 8., 16:17

Szerző:

Háromrendbeli gyilkossági kísérlet és csalás miatt a bíróság jogerősen 25 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, a tárgyalóteremből egyenesen a fegyházba szállítottak – írja a Paraméter

Hitelezőit akarta antropinnal eltenni láb alól

Gyönyört tavaly szeptemberben ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság – akkor még nem jogerősen – 25 év fegyházbüntetésre, miután tíz rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, és öt rendbeli, három sértetten elkövetett különösen súlyos gyilkossági kísérlet vádjában találták bűnösnek, a jogerős ítélet kihirdetése azonban kétszer is csúszott, hol az ügyvéd, hol a vádlott betegsége miatt. 

Gyönyör Teréz mindvégig tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Ő felmentésért, az ügyészség életfogytiglanért fellebbezett, így került az ügy végül a Legfelsőbb Bíróság elé. A Paraméter tudósítása szerint a Legfelsőbb Bíróságon az ítélethirdetés már októberben tervbe volt véve, de elhalasztották, mivel Gyönyör Teréz betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson, és ügyvédjén keresztül azt kérte, a távollétében ne hirdessenek ítéletet.

A vádbeli események 2014-15-ben játszódtak. Azelőtt az asszony az OTP ipolysági bankfiókját vezette. A Paraméter többrészes cikksorozatban dolgozta fel az ügyet, megszólaltatva több olyan érintettet is, akik meg voltak győződve arról, hogy Gyönyör Teréz megmérgezte őket. A büntetőjogi felelősségre vonást csapdaállítás előzte meg: kávézni hívták az asszonyt, úgy intézték, hogy lehetősége legyen beletenni valamit a kávéba, majd az italt – ahelyett, hogy bárki is megitta volna – bevitték a rendőrségre, a laborvizsgálat pedig végül valóban mérget mutatott ki benne.

A vád szerint az ipolysági ügyben az atropin nevű méregtől lettek rosszul az áldozatok. Ez az anyag megtalálható például a csattanó maszlagban vagy a nadragulyában is.

(Kiemelt képünk illusztráció: méreggyűjtemény. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)