Puszta kézzel, brutálisan megverte a nőt

18 évre súlyosították az élettársát bántalmazó férfi büntetését.

2021. szeptember 26., 06:46

Szerző:

A Debreceni Ítélőtábla tanácsa tárgyalás és orvosszakértő meghallgatása után, tanácsülésen megváltoztatta a Debreceni Törvényszék ítéletét, írja a birosag.hu A vádlott bűncselekményét halált okozó testi sértés bűntette helyett különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Ezért a vádlott szabadságvesztés büntetését 18 év fegyházra súlyosította. Az ítélőtábla az ügyész indítványával szemben ugyanakkor nem látta megállapíthatónak a védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére való elkövetést és életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására sem látott indokot. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2021 februárjában Z. J. vádlottat halált okozó testi sértés bűntette miatt 8 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az elvált férfi hosszú évek óta egyedül élt. Sem a közeli hozzátartozóival, sem pedig a lakókörnyezetében élőkkel nem tartott kapcsolatot. A férfi 2019. év végén ismerkedett meg a sértettel, aki egyedülálló volt és rövid idő után a férfi családi házába költözött, attól kezdve pedig élettársi kapcsolatban éltek. A nő vékony testalkatú, gyenge fizikumú volt és pszichés betegséggel küzdött, amiről a vádlottnak is tudomása volt. A férfi erőszakos, öntörvényű, saját érdekeit és szabályait előtérbe helyező életmódja rövid időn belül meghatározóvá vált kapcsolatukban. A vádlott folyamatos kontroll alatt tartotta a sértettet, aki egyedül nem is közlekedhetett a településen, ezt pedig érzékelték a lakókörnyezetükben élők is. A férfi agressziója fokozódott, rendszeresen és durván bántalmazta az élettársát. 2020 februárjában is puszta kézzel, brutálisan megverte a nőt. A férfi akkor egy ismeretlen szúró eszközzel is bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a nő testén 45 különböző sérülés keletkezett. A vádlott által a sértett fején okozott sérülések jelentős mennyiségű és hosszú idejű vérzéssel jártak. 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.