Öt magyar bűnöző is felkerült az Europol toplistájára

Az Europol toplistájára öt magyar férfi is felkerült, ezzel a nemzetközileg legkeresettebb bűnözők között foglalták el a helyüket. Az NNI különleges médiakampány keretében igyekszik felkutatni őket.

2022. szeptember 29., 11:09

Szerző:

Az Europol toplistájában az idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött ember került fel a „Most Wanted” oldalra. Ez azért egyedülálló, mert eddig arra még nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött is egy időben szerepeljen a Most Wanted listán. Ezen a listán (a legkeresettebbek listáján) olyanok szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus vagy emberölés miatt köröznek. Ide került fel öt olyan férfi, akit az NNI debreceni nyomozói keresnek – tették hozzá.

A közlemény szerint a magyar bűnszervezethez köthető nyomozás 2020-ban indult, majd 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, amely egymással párhuzamosan terjesztette a kábítószert. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. Tagjai marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részben ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, amely Hajdú-Bihar megyében bonyolított le drogüzleteket.

Profi termesztők voltak

A Bács-Kiskun megyei, high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítaniuk az NNI debreceni nyomozóinak, kettőt közülük el is fogtak. Öt ember ellen belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben – írták. Még nem volt példa arra, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött bűnöző is egy időben szerepeljen a Most Wanted-listán – jelezték.

Rajtuk a világ szeme – Ön is segíthet

A Készenléti Rendőrság Nemzeti Nyomozó Iroda a célkörözési egységek európai hálózatán keresztül egy különleges médiakampányba kerülhetett be. A kampány úgy ábrázolja a bűnszövetkezetet, mint egy kártyavárat, amit akár egyetlen információ napvilágra kerülése is ledönthet. A kampány címe: Ledöntheted őket. A videóban NNI debreceni osztályvezető-helyettesével készített rövid interjú arról számol be, hogy hogyan térképezték fel a bűnszervezet tevékenységét, milyen bizonyítékokat szereztek, és kiket fogtak már el. A kampány célja, hogy az NNI a lakosság segítségét kérje a keresett személyek felkutatásához. 


A férfiak kiléte és fényképe és a kampány részletei megtekinthetők a police.hu oldalon is.

(Kiemelt képünk: Az EUROPOL médiakampányába, a legkeresettebb 54 bűnöző közé ők most mindannyian felkerülhettek. A Ledöntheted őket -#GameOver szlogenű akció a bűnszervezetek megdöntését célozza. Fotó: Police.hu)

16:08

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.