„Lőjétek a rendőröket!” – kiabálták az embercsempészek

Letartóztatták abban az illegális bevándorlókat szállító furgonban tartózkodó embercsempészeket, amiből a rendőrökre lőttek hétfőn, Budapest határában. Társaik is voltak egy előfutó autóban, tőlük kapták az utasítást arra, hogy a rendőrökre lőjenek – őket Győr környékén kapták el.

2022. november 15., 17:42

Szerző:

Egy illegális migránsokat szállító furgonból többször az őket megállásra felszólító rendőrökre lőttek az embercsempészek 2022. november 14-én reggel Budapest határában, a Nagykőrösi úton – írja a police.hu.

A rendőrök egy figyelmeztető lövést követően viszonozták a tüzet. A gyalogosan menekülő 21 és 28 éves iraki állampolgárságú két feltételezett embercsempészt a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat; tanúkihallgatásukat követően valamennyiüket visszakísérték a biztonsági határzárhoz. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felfegyverkezve elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytat eljárást, a gyanúsítottként kihallgatott egyik iraki állampolgár részletes beismerő vallomást tett. 

Az előfutó autóból kapták az utasítást arra, hogy lőjenek

A migránsokat szállító furgon „előfutó” autóját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége az M1-es autópályán, Győr térségében tartóztatta fel 2022. november 14-én 11 óra körül. A külföldiek nem voltak együttműködőek, ketten a bilincselésnek is ellenálltak, ezért a terrorelhárítók testi kényszert, valamint elektromos sokkolót alkalmaztak.

A furgonban tartózkodó embercsempészek egyike kihallgatásán elmondta, hogy az illegális migránsok szállításának megkezdése előtt az egyik „előfutó” átadta az utat szervező üzenetét, amely szerint a furgon sebességváltója mellett találnak egy pisztolyt, amellyel ha kell, „Lőjétek a rendőröket!

A két iraki férfit és négy segítőjüket a Budapesti Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette, és előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására – fejezte be bejegyzését a police.hu.

(Kiemelt képünk: Letartóztatták a rendőrökre lövöldöző embercsempészeket. Forrás: police.hu)

Tegnap 16:08

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.