Letartóztatták a 4-6-os villamosvezetőjét megtámadó férfit

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2022. december 3-ig elrendelte a 4-6-oson verekedő férfi letartóztatását.

2022. november 4., 12:24

Szerző:

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett gyanúja és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőügyben letartóztatták azt a 19 éves férfit, aki megtámadta a 4-6-os villamos vezetőjét és két utasát október 31-én a Margit híd budai hídfő megállónál – írja a Telex.

Hétfő délután komolyabb verekedés tört ki a 4-6-os villamoson a Széna tér környékén, amikor hárman rátámadtak egy idősebb utasra. A Margit hídhoz érve a villamosvezető megpróbált közbeavatkozni, akinek azonnal nekiestek, őt is bántalmazták, megrugdosták.

Ittas állapotban szálltak fel a villamosra

A megalapozott gyanú szerint a férfi és két idősebb nő ittas állapotban szálltak fel a villamosra, ahol egymással kiabáltak és hangoskodtak. Egy idősebb utas ezt szóvá tette, mire a két nő nekiesett az idős embernek, akivel szemben a férfi is fenyegető magatartást tanúsított. A villamos vezetője észrevette, hogy mi történik, ezért a Margit híd, budai hídfőhöz érve kilépett a vezetőfülkéjéből, és felszólította a gyanúsítottat és társait, hogy szálljanak le. Ekkor esett neki a 19 éves férfi a vezetőnek, aki a támadás elől bemenekült a vezetőfülkébe. 

Az egyik utas videófelvételt készített a telefonjával az esetről. Az egyik nő ezt észrevette, odalépett a férfihez, és kiabálni kezdett vele, a gyanúsított pedig ököllel vállon ütötte őt. A gyanúsítottat végül egy másik utas vetett véget: a bátor nő lefogta őt. 

„Az idős férfi, a másik utas és a villamosvezető a bántalmazások következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett” – foglalta össze a Telex.

A gyanúsított büntetett előéletű

A Budai Központi Kerületi Bíróság közleményében az áll, hogy a férfi cselekménye – bizonyítottság esetén – csoportosan elkövetett garázdaság és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének megállapítására alkalmas. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés megakadályozásának érdekében a terhelt letartóztatását indítványozta. A gyanúsított rendezetlen személyi körülményei, valamint bűnössége megállapítása esetén várható büntetőjogi következmények alapján okkal kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.

A férfi büntetett előéletű, az eljárás szerinti bűncselekménnyel felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. A gyanúsított előélete, életvitele, valamint a terhére rótt bűncselekmény jellege, gátlástalan elkövetési módja alapján esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Bár a nyomozási bíró nem a gyanúsított bűnösségéről dönt, így az enyhítő és súlyosító körülményeket sem veheti figyelembe, azonban nem tekinthet el attól, hogy a hasonló jellegű bűncselekmények rendkívül elszaporodtak, társadalomra való veszélyességük jelentős, az állampolgárok életét, mindennapjait jelentős mértékben zavarják.

A gyanúsított vonatkozásában az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásának sem objektív, sem szubjektív feltételei nem állnak fenn, ezért a fentiek alapján a bíróság a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatással látta biztosítottnak. A végzés nem végleges.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Róka László)