„Kölcsönvett” autóval villanyoszlopba hajtott egy ittas férfi Tiszakécskén

A Kecskeméti Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai őrizetbe vették a gyanúsítottat. Az ügyészség kezdeményezésére a férfit a bíróság még szilveszter napján letartóztatta.

2023. január 2., 13:35

Szerző:

Nem végződött túl jól az év annak a kocsitulajdonosnak, akit 2022. december 30-án reggel hat órakor a szomszédja azzal a hírrel hívta fel, hogy valaki összetörte az autóját. A baleset azonban nem csak őt érintette rosszul, hanem Tiszakécskét is, ugyanis a baleset következtében másfél órás áramkimaradás volt – írta a police.hu.

A történet hajnalban kezdődött, amikor egy tiszakécskei férfi egy több órás baráti italozást követően hazafelé elindult, méghozzá gyalogosan. Út közben észrevett egy autót, amely nyitva volt, és jó ötletnek gondolta, ha azt kölcsönveszi, és úgy folytatja útját.

A helybéli azonban még 200 métert sem tudott megtenni, elvesztette uralmát a kocsi felett, lehajtott az útpadkára, majd egy felsővezetéket tartó oszlopnak ütközött, ami megdőlt, és áramkimaradást okozott.

Az alkalmi sofőrrel szemben felmerült az ittasság gyanúja, ezért a helyszínre érkező rendőrök vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott. Kiderült az is, hogy a 25 éves férfi nem rendelkezik vezetői engedéllyel, valamint a biztonsági övet se használta, így ellene – a büntetőeljáráson túlmenően – szabálysértési és közigazgatási eljárás indult.  

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának egyenruhásai a bűnelkövetőt jármű önkényes elvétele bűntette, ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége és közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásának vétsége miatt őrizetbe vették, és kihallgatását követően kezdeményezték letartóztatását. A Kecskeméti Járásbíróság – az ügyészség indítványa alapján – a férfit még 2022. december 31-én letartóztatta.

(Kiemelt kép forrása: police.hu)

Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat abban a büntetőeljárásban, ami az NVSZ feljelentése alapján indult a KR NNI-nél. Az összehangolt akció keretében újabb 17 embert – köztük orvosokat és cégvezetőket – fogtak el. Így jelenleg már 26 gyanúsítottal szemben folyik a büntetőeljárás. Az egyre szerteágazóbb ügy felderítésére országszerte nyomozócsoportokat hoztak létre.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség eredményesen emelt vádat egy 26 éves férfival szemben, aki 2020 októberében az előállítása miatt kiérkező rendőrök jogszerű intézkedésének ellenállt. Ennek során az élettársát és 1 éves gyermekét élő pajzsként tartotta maga előtt, majd egy késsel fenyegetőzött, aminek nyelével az egyik rendőrt meg is ütötte. A bíróság 6 év börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség azonban súlyosításért fellebbezett.