Ítélet született a Quaestor-ügy mellékágán: felfüggesztettet kapott a stróman

A Quaestor cégcsoport egyik tulajdonosával, illetve annak irányításával megbízott stróman ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt egyiküket közérdekű munkára, míg a társát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Főügyészség.

2023. szeptember 18., 17:26

Szerző:

Folytatódik az évek óta húzódó Quaestor-ügy egyik mellékszála: Tarsoly Csaba, vagyis a Quaestor-csoport egyik tulajdonosa lett az eljárás elsőrendű vádlottja, míg Orgován Béla, a cégcsoport irányítását színleg átvevő stróman a másodrendű vádlottja az ügynek – bár a Fővárosi Főügyészég közleménye ezúttal nem nevesíti a vádlottakat, sajtóértesülésekből tudható kilétük. 

A vádirat szerint a Quaestor cégcsoport tulajdonosa ellen vagyon elleni bűncselekmény miatt eljárás indult, ezért úgy döntött a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT) és annak leányvállalata, a Quaestor Invest Kft. (QI) irányítását látszólag átadja agy stróman kezébe. Erre a pozícióra kérte fel bűntársát, aki vállalta, hogy bejegyezzék a közhiteles cégnyilvántartásba a QI ügyvezetőjeként, valamint a QPT vezérigazgatójaként önálló képviseleti joggal, illetve a QPT alapszabályát a 2015. március 16-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen Tarsoly döntésének megfelelően módosították, így Orgován Béla tápiósági, nyolc általánost végzett, büntetett előéletű férfi lett a QPT vezérigazgatója – tekintve, hogy nem rendelkezett megfelelő végzettséggel a pozíció betöltéséhez, illetve a bűntetett előélete miatt vezető tisztségviselő nem is lehetett volna – ezért a vádlottak közreműködésével az ügyvezetői minőség valótlan tényként került bejegyzésre. 

Azonban idő közben megindult a nyomozás a Quaestor–ügyben, amelyet a sajtó is felkapott, gyorsan kiderült, hogy a cég élén stróman áll. A közvélemény nyomása miatt megpróbálta visszacsinálni, kezdeményezték a változásbejegyzési kérelem visszavonását, ezért a cégbíróság a QPT vonatkozásában megszüntette az eljárást, és a cégnyilvántartásba végül nem jegyeztettek be valótlan tényt.

Emellett Orgován Béla két másik céges ügyletnél valótlan tartalmú nyilatkozatokat tett.

A Fővárosi Főügyészség a két férfival szemben közokirat-hamisítás bűntette, valamint annak kísérlete miatt nyújtott be vádiratot, továbbá két rendbeli hamis magánokirat felhasználásával is vádolta. 2017 második felében, és bár elgondolkodtak rajta, végül nem egyesítették a Fővárosi Törvényszéken már folyamatban lévő bűnügyhöz.

A tárgyalás eredményeként a bíróság mindkét vádlottat vád szerint bűnösnek mondta ki, és a tulajdonost 250 óra közérdekű munkára, a strómant pedig 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett, a tulajdonossal szemben végrehajtásában felfüggesztett, társa ellen pedig végrehajtandó börtönbüntetésre ítélés érdekében.

(Kiemelt képünkön Tarsoly Csaba a tárgyalóteremben 2016. október 13-án Fotó: MTI / Marjai János)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.