Így tűntették el 19 milliárd forint áfáját a csalók

A NAV luxusautókat, drága ingatlanokat és részvényeket is lefoglalt a számlagyárasoktól, akik 4 milliárd forintot tüntettek el. 

2021. július 1., 14:25

Szerző:

A több mint 30 cégből álló számlagyár összesen 19 milliárd forint áfáját tüntette el takarításról és informatikai szolgáltatásról kiállított fiktív számlákkal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai 35 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 8 főt őrizetbe vettek. A Győri Járásbíróság elrendelte a bűnszervezet 3 vezetőjének azonnali letartóztatását.

A 168 kérdéseire Haszon Dávid sajtóreferens elmondta, hogy a rajtaütést 4 hónapig szervezték, egy időben 80 helyen tartottak házkutatást.

„A számlagyár felszámolására szervezett akcióban a nyugat-dunántúli nyomozók munkáját járőrök, revizorok, informatikusok, a MERKUR bevetési egység és a TEK is segítette. Az akcióban résztvevő mintegy 250 egyenruhás 80 helyszínen kutatott bizonyítékok után.”

A bűnszervezet egy többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett. Az Online Számla rendszer adataiból kiderült, hogy a kibocsátott fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették fizetendő áfájukat, összesen 4 milliárd forint kárt okozva a költségvetésnek.

A cégek valós tevékenységet egyáltalán nem végeztek, élükön strómanok – többségében nehéz anyagi körülmények között élő ember – ültek, akik pénzért vállalták a névleges vezetői szerepet. A társaságokhoz papíron bejelentett alkalmazottak valójában a megrendelőknél dolgoztak, kizárólag azért jelentették át őket a fiktív céghálóba, hogy a megrendelők csökkenthessék adójukat a valótlan számlák befogadása után.

A költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 3,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is foglalt.

A bűnszervezet irányítói akár húszéves szabadságvesztésre is számíthatnak.

(Kiemelt kép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.