Hamis orvosi vényekkel jutottak nyugtatókhoz

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség az 55 éves csornai férfivel szemben, aki hamis orvosi vények aláírásával működött közre nyugtató hatású gyógyszerek megszerzésében.

2024. január 3., 09:53

Szerző:

 A vádirat szerint ismeretlen személyek 2019 őszén illegális úton megszereztek 110 darab orvosi vényt, melyek korábban egy budapesti kórházban, majd 2019 áprilisától külföldön dolgozó belgyógyász szakorvos nevével ellátottan állítottak ki, majd ezen vények tartalmát az orvos által kitöltendő rovatok és orvosi bélyegzőnyomatok vonatkozásában meghamisították.

A Zala Vármegyei Főügyészség közleményében az áll, hogy a bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkező férfi az általa is tudottan felhasználásra szánt, hamis bélyegzővel és orvosi aláírással ellátott, két valós beteg nevére, részben valós adatokkal – névvel és TAJ számmal – kitöltött recepteket legalább 30 esetben aláírta a betegek nevében, mellyel közreműködött abban, hogy ismeretlen személyek vényköteles nyugtató hatású gyógyszereket szerezzenek meg. Ezen készítmények hatóanyag tartalmuk miatt, mint kábítószer helyettesítő anyagok jó áron értékesíthetők a feketepiacon.

Az így meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt, 30 alkalommal több városban is – Győrben, Komáromban, Pápán, Téten, Celldömölkön, Szombathelyen és Nagykanizsán – váltottak ki az eljárás során ismeretlenül maradt személyek gyógyszereket.

A vádlott férfi 2019. szeptember 19-én egy nagykanizsai gyógyszertárban kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszert kiváltani, amikor a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott, ezért felhívta a recepten feltüntetett kórházat. Mivel kiderült, hogy a recepten feltüntetett orvos a kiállítás időpontjában már nem dolgozott Magyarországon, az asszisztens értesítette a rendőrséget.

A más ügyben szabadságvesztését töltő férfival szemben az ügyészség a vádiratban hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat, melyben fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)