Szakemberek is tudtak az anyagyilkos fülöpjakabi fiú gyilkossági vágyairól

Tizenegy év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a 15 éves fiút, aki 2022 decemberében baltával agyonverte az édesanyját Fülöpjakabon.

2023. november 7., 16:58

Szerző:

J. Levente leghamarabb a büntetés kétharmadának a kitöltése után szabadulhat a börtönből feltételesen. Szemelvények egy 15 éves gyermek bírósági tárgyalásáról a 24.hu megrázó tudósításából.

A tett

J. Levente anyja 2022 nyarán munkavégzés céljából Fülöpjakabra költözött, ezért egy ismerősére bízta a 14 éves fiát, akinek ez nem tetszett, és végül 2022 novemberében az anyjához költözött. December 12-én reggel együtt indultak el otthonról kerékpárral,

de a fiú már ekkor elhatározta, hogy nem megy iskolába, hanem megöli az anyját. Miután a község központjában elváltak egymástól, a fiú visszafordult. Hazatérve, a kerékpárját az iskolatáskájával együtt az épület mögé rejtette, magához vett egy baltát és azzal a szoba sarkában elbújva várta a nőt

írta a vádhatóság.

Amikor anyja belépett a szobába, a fiú hátulról rátámadt: előbb ököllel többször megütötte, majd a baltával kétszer a fejére sújtott. Az asszony a bántalmazás következtében a földre zuhant és a helyszínen meghalt. A fiú ezután befektette az anyja holttestét az ágyba, majd betakarta. Ezt követően feltakarította a véres helyszínt, majd bedobta a kesztyűt a kályhába. Magához vette az anyja pénztárcáját, bankkártyáját, mobilját, és elutazott a 300 kilométerre lakó apjához Sajókazára.

A tárgyalás

A lap szerint J. Levente már a nyomozati szakban beismerte a tettét, és azt mondta, csak ki akarta próbálni, hogy milyen érzés embert ölni. Később a bíróságon is elismerte, hogy megölte az anyját, de tagadta az előre kiterveltséget, és azt állította, hogy hangokat hallott. Azt pedig végig tagadta, hogy korábban is bántotta volna az anyját.

Az iskolai szociálpedagógus vallomása szerint a fiú már az első találkozásaik során azt mondta neki, hogy embert szeretne ölni. Hónapokkal a gyilkosság előtt az iskolai pszichológusnak pedig arról beszélt, hogy száz ember megölése vezet a megüdvözüléshez,

ám arra nem tért ki, hogy vannak-e kiszemeltjei. A család egyik barátja szerint viszont még halállistája is volt a fiúnak, s ezen ő is rajta volt.

A szakértők nem állapítottak meg J. Leventénél pszichopatikus tüneteket. Kizárták, hogy elmebetegségben szenved és hogy külső hangok hatására követte el a bűncselekményt. A szakvélemények szerint sértettség és kíváncsiság állt az ölési szándéka mögött, amit küldetésének érzett. Az ügyész elmondta még, hogy a fiú beszámítható, és semmi olyan mentális betegségben nem szenvedett, ami korlátozta volna abban, hogy felismerje a cselekménye súlyát és következményeit.

Az ügyész hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabásáért, a fiú enyhébb büntetésért, a védője enyhítésért, és a kifosztás, valamint az előre kiterveltség mellőzéséért fellebbezett. A bíróság fenntartotta a fiú letartóztatását.

A teljes tudósítást ITT olvashatja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: police.hu)