Kirángatták az 56 kilós harcsát a Tiszából, felfüggesztett fogházat kaptak

Ítéletet hozott a Tiszafüredi Járásbíróság annak a két kiskörei férinek az ügyében, akik gereblyéző módszerrel fogtak ki egy 56,5 kilós harcsát, amelyet értékesíteni szerettek volna

2021. szeptember 22., 11:30

Szerző:

A gereblyézés hármashorgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki erőszakkal a partra vagy csónakba. A gereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül. 

Ilyen módszerrel halászott az a két férfi is, akit a Tiszafüredi Járásbíróság orvhalászat és társtettesként, kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt egy év – végrehajtásában két év – felfüggesztett fogházra ítélt, és két évre kitiltotta őket a Tisza-folyó csaknem száznegyven kilométeres szakaszáról.

Az elkövető sógorára kétszáznegyvenezer forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Az amúgy büntetlen előéletű másodrendű vádlott előbb a csónakban ülve figyelt, hogy le ne bukjon társa, majd a hatalmas harcsa partra vonszolásában és elszállításában is segédkezett. Az ítélet szerint bűnsegédként elkövetett orvhalászat miatt és társtettesként, kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt kapta a pénzbüntetést.

A büntetett előéletű, a történtek idején állami horgászjeggyel és területi jeggyel is rendelkező horgász a sógorával, az ügy másodrendű vádlottjával január 23-án délután Tiszabura külterületén, a Tiszán egy motorcsónakból, törvényben tiltott, úgynevezett gereblyéző módszerrel kifogott egy több mint két méter hosszú, 56,5 kilós szürkeharcsát.

A halat közösen, az egyik poroszlói halászcsárdában próbálták eladni, de ezt, a helyszínre kiérkező rendőrök megakadályozták, és a csaknem százötvenezer forint értékű zsákmányt lefoglalták. A harcsából még rendőrségi bűnjel is vált. Az egyenruhások is pózoltak a pórul járt hallal.

(Kiemelt képünk Police.hu)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.