Évek óta zajlott a kutyaviadal Nagykőrös területén – több száz kutya, 15 gyanúsított

100 harci kutya, több mint 150 bűncselekmény, 15 gyanúsított – ez a mérlege annak a nyomozásnak, amit a KR NNI környezeti bűncselekményekkel foglalkozó nyomozói most zártak le. A korábban is már nagy médiaérdeklődést kiváltott büntetőeljárásban hamarosan vádemelés várható. 

2022. május 20., 09:41

Szerző:

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak amerikai pit bull terrier kutyák részvételével rendszeresen állatviadalokat szerveztek egy Nagykőrös külterülén található tanyán, amit közös akció keretében 2020. december 5-én sikerült felszámolni. A két domaházi gyanúsított a viadalról hazafelé tartott gépkocsival, amikor Cegléd belterületén elfogták a rendőrök őket, az autóban pedig megtalálták a friss sérülésekkel rendelkező kutyát. Az egyik nagykőrösi férfit a lakóhelyén, a másikat egy helybéli tanyán fogták el, ahová elrejtett kettő, szintén súlyosan megsérült négylábút.

A kutatások és szemlék eredményeként Nagykőrös és Domaháza területén viadalra használt feszítőfákat, kutyák kiképzésére szolgáló futópadokat és mérlegeket találtak a nyomozók. Emellett összesen 51, viadal céljára tenyésztett kutya lefoglalására és – civil szervezetek segítségével történő – biztonságba helyezésére került sor. Az egyik kutya a viadalon szerzett súlyos sérülései következtében a sürgős állatorvosi beavatkozás ellenére elpusztult.

Az azóta eltelt időszakban a KR NNI nyomozói olyan mértékben szélesítették ki az ügyet, hogy 15 gyanúsítottal szemben folytatták le a büntetőeljárást. A legtöbbjüknek tiltott állatviadal szervezése, valamint tiltott állatviadalokon indított ebek vonatkozásában elkövetett állatkínzás miatt kell felelnie, de volt köztük olyan is, akit ezeken felül meggyanúsítottak gerinces állat tiltott állatviadal céljából történő tenyésztéssel, lőfegyverrel visszaéléssel, állatoknak nem megfelelő tartásával kapcsolatban elkövetett állatkínzással, illetve kiskorú veszélyeztetésével. Az ügyben összesen 159 bűncselekmény szerepel.

A nyomozók az eljárás során összesen 100 kutyát foglaltak le. Ezek közül egyik sem volt idősebb 5 évesnél. Így vélelmezhető, hogy a korosabb, harcra alkalmatlan négylábúakat vagy nem tartották meg, vagy azok a viadalok közepette elpusztulhattak. A lefoglalt ebek további sorsáról az érintett kormányhivatalok döntenek.

 (Kiemelt képünk: Fotó: police.hu)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.