Elrabolta, eltörte a lábát, majd eljátszotta a kivégzését – mindezt néhány ellopott szerszám miatt

Egy Pest megyei banda és vezére karácsony éjszakáján rabolt el egy férfit, majd megkínozták. Mindezt néhány lopott szerszámért.

2022. november 8., 10:32

Szerző:

A Pest Megyei Főügyészség 2021. év tavaszán emelt vádat egy két felnőttből és egy fiatalkorú személyből álló csoport ellen emberrablás bűntette, életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérlete és más bűncselekmény miatt – írták közleményükben. 

A három vádlott egy Pest megyei faluban 2018 karácsonyának napján, este 9 óra körül autójukból meglátták a sértettet, akit a járműbe kényszerítettek, mivel azt feltételezték, hogy ő meg tudja nevezni azt a személyt, aki az I. rendű vádlottól korábban szerszámokat lopott.

A sértettet először szóban fenyegették, majd az I. rendű vádlott házához érve az utcán tettleg bántalmazták és halállal fenyegették, ha nem válaszol a kérdéseikre.

Eljátszották az akasztását is

Mivel a sértett nem adott számukra kielégítő választ, egy, az udvaron lévő kazánházba hurcolták, ott egy kötélből hurkot dobtak a nyakába és egy mintegy 3 méter magasságban lévő gerendára akasztást imitálva, egy-egy perc időtartamban fel-felhúzták, a sértett fulladásrohamait előidézve.

Ezen közben az I. rendű vádlott egy bozótvágó késsel azzal fenyegette a sértettet, hogy levágja az egyik lábát, ha nem nevezi meg a tolvaj személyét, illetve egy lapátnyéllel ütlegelve eltörte a sértett jobb lábszárát, bokáját és térdét.

A vallatás közben a sértett félelmében megnevezett egy falubeli személyt, mely után a kötélről levágták és a bandavezér halállal fenyegette meg őt és családját, amennyiben ellenük feljelentéssel él.

A kínvallatás után a sértettet járművel a lakása közelébe szállították, majd sorsára hagyták. A sértett kúszva jutott lakóingatlanába, majd segítséget hívott.

2019 tavaszán az I. rendű vádlott tudomást szerzett arról, hogy a sértett elrablása miatt büntetőeljárás indult. Ekkor tanúk jelenlétében megfenyegette a sértettet, hogy vonja vissza a feljelentését, mert ellenkező esetben elteszi láb alól.

Enyhítést kért az ügyvéd – letartóztatták a bandavezért

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott terhére, eltérő jogi minősítés, különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás bűntettének, illetve további bűnösség megállapításáért és hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a bejelentett védelmi fellebbezések felmentést céloznak, illetve enyhébb büntetés kiszabását kezdeményezik.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú kiegészítő indítványával fenntartotta az ügyészi fellebbezést. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után kézre került a szökésben volt bandavezér, aki letartóztatásban várta az eljárás befejezését.

A Fővárosi Ítélőtábla november 3-án kihirdetett jogerős másodfokú ítéletével az ügyészi fellebbezésnek helyt adva, a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként, különösen súlyos hátrányt okozva elkövetett emberrablás bűntettében, egyben a bandavezért t szabadságvesztés büntetését 10 évre, a II. rendű vádlottat 6 évre, míg a III. rendű vádlott büntetését 3 év és 6 hónap fiatalkorúak börtönére súlyosította.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton)