Az aszódi gyerekgyilkos élete végéig börtönben maradhat, de egy könnycseppet sem ejtett

Örök fegyház vár a kegyelmet kérő mérnökre, aki brutális módszerrel ölte meg a lányait, hogy bosszút álljon a feleségén. A gyerekek anyja többször is kért segítséget a rendőrségtől, de hiába.

2024. március 5., 12:39

Szerző:

Jogerősen is tényleges fegyházbüntetést kaphat az a gyerekgyilkos, aki 2022 májusában baltával verte agyon az alvó lányait Aszódon. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben az ötszörösen minősülő emberölésért elítélt 48 éves L. Tamás gépészmérnök büntetését – írta a 24.hu.

A rendőrséget még tavaly május 26-án értesítették, mert egy aszódi társasház egyik lakásából furcsa szag áramlott ki. A járőrök a tűzoltók segítségével bementek a lakásba, ahol egy 14 és egy 16 éves lány holttestét találták meg. Mint kiderült, a gyerekek a Heves megyei lakóhelyükről tavaly május 20-án érkeztek láthatásra az Aszódon élő édesapjukhoz. A gyilkosság május 21-én, hajnalban történt.

A gyerekgyilkos megpróbált magával is végezni

A válása után néhány héttel L. Tamás pár elhatározta, hogy bosszút áll a volt nején. Méghozzá úgy, hogy megöli két lányukat, majd magával is végez. Ezt követően végrendeletet és búcsúlevélként felfogható beadványt írt a válást kimondó Gödöllői Járásbíróságnak, majd vett egy baltát és egy munkáskesztyűt, hogy megölje a lányait.

2022 május 20-án a két lány, Tímea és Júlia megérkezett az elkövető aszódi lakásába láthatásra. L. Tamás megvárta, amíg elalszanak, majd bement a szobájukba és kíméletlenül kivégezte őket. A kisebbik lányára négyszer, a nagyobbikra nyolcszor sújtott le a baltával. Ezt követően betakarta a holttesteket, megmosakodott, átöltözött, a konyhában pedig elhelyezte a fivérének írt végrendeletét, és elhagyta a lakást. Az elkövető másnap Adácson egy mozdonynak rohant, de kisebb koponyaűri bevérzéssel megúszta az öngyilkossági kísérletet.

Hiába kért segítséget az édesanya

Amikor az lányok anyja bejelentette, hogy eltűntek és veszélyben vannak a gyermekei, a rendőrök kimentek ugyan a volt férje házához, de nem mentek be. Így aztán csak egy héttel később találták meg a lányok holttestét, egy bejelentés után.

Az édesanya a brutális gyilkosság után azt mondta, hogy hiába fordult többször is segítségért a rendőrséghez, a gyámhivatalhoz és a családsegítőhöz azzal, hogy folyamatosan terrorizálja és fenyegeti őket a volt férje, magára maradt a problémáival. 

Az aszódi gyilkosság hátterében húzódó rendszerszintű problémákról a Telex is írt korábban. A meggyilkolt lányok évek óta rettegtek apjuktól, a idősebb lány csak azért volt hajlandó az apjához utazni Vámosgyörkről, hogy húgát megvédje. A lányok édesanyja korábban már négyszer is feljelentette a volt férjét, és kétszer kért ellene távolságtartást. A férfit három ügyben is elmarasztalták, mégis megillette a kötelező láthatás joga.

A magyar rendszer problémáinak konkrét példája ez eset.

L. Tamás azt mondta az elsőfokú tárgyaláson, hogy semmire sem emlékszik, és sajnálja a történeteket. Állítása szerint folyamatosan zsarolta és kiszúrt vele a volt neje, ha pedig jól érezték magukat vele a lányok, akkor megbüntette őket. Az utolsó szó jogán azt mondta, hogy szerette a gyermekeit, és bocsánatot kért mindenkitől.

Az elsőfokú tárgyaláson a bíró döbbenetesnek nevezte, hogy L. Tamás mindenkitől bocsánatot kért a bírósági eljárás során, de egy könnycseppet sem hullatott a lányaiért.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben a lányait kíméletlenül kivégző férfi tényleges életfogytig tartó büntetését.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock/Dan Henson)