Kattant a bilincs 15 embercsempészen, akik összesen 700 menekültet szállítottak

Több száz millió forintot kerestek. 

2021. november 27., 20:59

Szerző:

Tizenöt feltételezett embercsempészt fogtak el Ausztriában az elmúlt napokban, akik több mint hétszáz menekültet szállítottak illegálisan a szerb-magyar határról Szlovákián és Csehországon át Ausztriába - közölte Alsó-Ausztria tartomány rendőrsége szombaton.

A hatóságok tizennégy járművet, valamint telefonokat és több ezer euró készpénzt is lefoglaltak. Az autókat Ausztriában és Magyarországon vásárolták, és Magyarországon helyezték forgalomba őket.

A gyanúsítottak fejenként 4000-5000 euróért (körülbelül 1,5 -1,8 millió forintért) szállították utasaikat. A csempészek összesen több mint 2,5 millió eurót (920 millió forintot) kereshettek szíriai, libanoni és egyiptomi ügyfeleiken, akik végső úti célja Németország volt. A hatóságok úgy tudják, hogy egyszerre 12-15 embert zsúfoltak be sötétített ablakú furgonokba, amelyek hátsó üléseit eltávolították.

Az alsó-ausztriai rendőrség elmondta: a múlt hónapban indított nyomozást a moldovai, ukrajnai, lengyel és üzbég állampolgárokból álló csempészcsoport ellen. A tizenöt gyanúsítottat közúti ellenőrzések és egy bécsi hotelben tartott razzia során fogták el november közepén. A feltételezett csempészek mindegyike megpróbált elmenekülni. A gyanúsítottakat hazájukban toborozták a munkára. A közösségi médiában megjelent hirdetésekben sofőrmunkára kerestek embereket havi 2-3 ezer euróért (hétszázezer-egymillió forintért). Idén már legalább 337 embercsempészt fogtak el Ausztriában, míg 2020-ban 311-et. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: police.hu)