Családi kisvállalkozás: együtt termesztett marihuánát és árult potencianövelőt apa és fia

Egy kiskunmajsai férfi fiával együtt termesztett és árult marihuánát, valamint potencianövelőt is értékesítettek. Az ügyészség mindkettőjükkel szemben fegyházbüntetés kiszabását, továbbá vagyonelkobzást indítványozott.

2022. június 14., 12:04

Szerző:

„A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kábítószer-kereskedelem, lopás és gyógyszerhamisítás miatt emelt vádat azzal a kábítószer fogyasztóból kereskedővé vált férfival szemben, aki előbb Hollandiából beszerzett kábítószert értékesített, majd fiával együtt több helyszínen nagy tételben maga is kendertermesztésbe fogott, hogy jövedelmét közel két éven át így egészítse ki” – írja a hvg.

A kiskunmajsai férfi kezdetben csak fogyasztotta a kábítószert, majd elhatározta, hogy jövedelmét ecstasy és marihuána értékesítéséből fogja kiegészíteni. Egy helyi tanyához álnéven postaládát és címet intézett, ahova eleinte Hollandiából rendelt amfetamin tablettákat, porokat és folyadékot. 

„A NAV Repülőtéri Igazgatósága vámellenőrzés során lefoglalta a küldeményeket, amelyek összes kábítószerhatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határának 5,2-szerese volt” 

– derült ki a vádiratból.

A férfi üzleteléséhez később fia is csatlakozott, akivel közösen vettek egy pincét, amelynek belső helyiségét leszigetelve félig automatizált, marihuána-termesztő rendszert alakítottak ki. A vádlottak munkamegosztással dolgoztak: a növények csíráztatását az apa a saját lakásában végezte, míg a pincébe áthelyezett egyedek fejlettségét később már együtt ellenőrizték.

A kiskunhalasi rendőrök a kifejlett, virágzó kannabisz növények, valamint amfetamin tabletták és porok mellett az apa lakásán potenciazavar kezelésére szolgáló, Magyarországon nem engedélyezett gyógyszereket is nagy mennyiségben lefoglaltak.

Az ügyészség a különös visszaeső apát jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem mellett gyógyszerhamisítás és lopás bűntettével vádolja, fiának pedig bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kell felelnie. Az ügyészség mindkettőjükkel szemben fegyházbüntetés kiszabását, továbbá vagyonelkobzást indítványozott.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Bob Pearson)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.