BVOP: egy börtön nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) valótlannak tartja, ezért visszautasítja azokat a médiában megjelent állításokat, amelyek szerint méltatlan körülmények között tartják fogva az úgynevezett antifaügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértéssel vádolt olasz nőt.

2024. január 31., 19:42

Szerző:

Korábban arról számoltunk be, hogy egyre erősebb a nyomás Magyarországon, amiért az olasz közvélemény és az olasz kormány szerint a magyar büntetésvégrehajtás megsérti az antifa-perben megvádolt Ilaria Salis, 38 éves milánói tanárnő emberi jogait a fogvatartás körülményeivel. Kovács Mihály, a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője szerdán a fogvatartás helyszínén, abban a nyolcszemélyes zárkában tartott az ügyben sajtótájékoztatót, ahol az olasz állampolgár tölti a letartóztatását a Gyorskocsi utcában.

A büntetés-végrehajtás nevében megalapozatlannak nevezte és határozottan visszautasította egy volt fogvatartott azon állításait, amelyek szerint patkányok, poloskák lepik el a zárkákat, illetve a fogvatartottak nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, az étel rossz és kevés, illetve a higiéniai állapotok nem megfelelőek.

Az olasz, majd a magyar médiában megjelent külföldi állampolgárságú fogvatartott állításai egyszerűen hazugságok” – fogalmazott az ezredes.

Közlése szerint Magyarországon a jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogvatartás körülményeit, amelyeket az ügyészség mint a törvényességi felügyeletet ellátó szerv, valamint az alapvető jogok biztosa rendszeresen ellenőriz.

Azoknak a fogvatartottaknak, akik úgy érzik, hogy jogaik bármilyen módon sérülnek, lehetőségük van panaszt vagy bejelentést tenni. Ezt megtette az olasz állampolgár is az alapvető jogok biztosának hivatalánál, és a kivizsgálás után nem marasztalták el a BVOP-t – tette hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk Olaszországban hatalmas felháborodás kíséri a magyarországi antifa-per olasz vádlottjának börtönbeli körülményeit. Németországban pedig még nem döntöttek arról, hogy kiadják-e Magyarországnak az egyik Berlinben elfogott vádlottat.

A BVOP szolgálatvezetője szerint egy börtön nem „egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja”

Kiemelte ugyanakkor, hogy az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítanak a fogvatartottaknak, az ételek minősége pedig megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek.

 Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A büntetés-végrehajtási intézmények magas higiéniás szabványokat alkalmaznak; ezt támasztja alá, hogy a Covid alatt a magyar börtönökben, a zárt közösség ellenére sehol sem alakultak ki járványügyi gócpontok – tette hozzá. 

Az intézetekben a bánásmód a jogszabályoknak megfelelő, a büntetés-végrehajtás az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett végzi szakmai tevékenységét. Amennyiben bármilyen szabálysértés vagy kihágás történik akár a fogvatartottak, akár a felügyelet részéről, a börtönparancsnokok a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszik. 

Arra is kitért, hogy a külföldi állampolgárokat befogadásuk után ellátják az általuk beszélt nyelven írt házirenddel, hogy az intézeti szabályokat mielőbb és minél pontosabban megismerhessék. Továbbá a külföldi állampolgárságú fogvatartottakkal a személyi állomány a mindennapi élettel kapcsolatos kommunikációt angol és német nyelven folytatja, a hivatalos ügyek intézéséhez pedig minden esetben anyanyelvi tolmácsot biztosítanak. 

Végül hangsúlyozta: az alaptalan vádak súlyosan sértik a büntetés-végrehajtási szervezet és az ott dolgozók jó hírnevét.

Kovács Mihály határozottan cáfolta azt is, hogy az olasz állampolgár számára hónapokig nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy kommunikáljon, telefonon beszéljen a családtagjaival.

Az olasz nő egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett antifatámadásokat követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint tavaly február 9-11-én Budapesten öt, egymással összefüggő támadás történt: az első a Nyugati pályaudvaron egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik február 10-én a Gazdagréti téren, illetve a Bank utcában, míg az ötödik február 11-én az I. kerületi Mikó utcában. A támadásokban kilencen – négyen súlyosan, öten könnyebben – sérültek meg.

Három feltételezett elkövetőt még február 11-én elfogtak: egy 38 éves, olasz állampolgárságú nőt, egy 29 éves német férfit és egy 26 éves német nőt.

A Fővárosi Főügyészség tavaly februárban azt jelezte, az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen, a „kitörés napja” elnevezésű rendezvény résztvevőinek vélt sértetteket.

A Fővárosi Törvényszék január 29-én három év fegyházbüntetésre ítélte a három, külföldi állampolgárságú vádlott egyikét, egy német férfit, aki elismerte bűnösségét.

(Kiemelt képünk: Kovács Mihály, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője sajtótájékoztatót tart az úgynevezett antifaügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértéssel vádolt olasz nő nyolcszemélyes zárkájában a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. Objektumában, a Gyorskocsi utcában 2024. január 31-én. Jobbra Csora Edina bv. őrmester, olaszul is beszélő reintegrációs tiszt. A BVOP valótlannak tartja, ezért visszautasítja azokat a médiában megjelent állításokat, amelyek szerint méltatlan körülmények között tartják fogva a 38 éves olasz nőt. MTI/Hegedüs Róbert )