Brutális összegeket loptak el idén az adathalászok a magyar számlatulajdonosoktól

Az idei első félévében elcsalt összeg már több mint 11 és fél milliárd forint, a becsapott számlatulajdonosok pedig futhatnak a pénzük után, mert kártérítést nem kapnak.

2023. szeptember 28., 07:46

Szerző:

Naponta 75 millió forintot csalnak el a magyar bankkártya- és bankszámla-tulajdonosoktól, negyedév alatt csaknem hétmilliárd forintot vittek el a csalók – írja az InfoStart. A visszaélésekben érintett pénzek több mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el.

Nem túlzás kijelenteni, hogy drámai módon emelkedik a digitális visszaélések értéke: az idén a második negyedévben a bankkártyáinkat és a bankszámláinkat ért kár összege meghaladta a 6,92 milliárd forintot. Egyetlen negyedév alatt több mint 45 százalékkal növekedett a kárérték, az első negyedévben még „csak” 4,76 milliárd forint kárt jegyeztek fel a bankok.

Az idei első félévben elcsalt pénzek 11,68 milliárdos összege 25 százalékkal haladja meg azt a kárértéket, ami 2017 és 2021 között 4 év alatt összesen keletkezett a magyar elektronikus fizetési piacon.

Hiába van a visszaélések számában továbbra is 90 százalék körüli súlya a bankkártyás csalásoknak, a kárértékben a bankkártyás visszaélések aránya nem éri el a 28 százalékot. A bankkártyapiacon a kétfaktoros hitelesítés miatt a csalók dolga is nehezebb.

A számlákat lecsapoló csalók szinte minden esetben úgy férnek hozzá a számlákon tárolt összegekhez, hogy az ügyfelek azok adatait valamilyen módon megosztják velük, például egy SMS-ben kapott linken keresztül, telefonon vagy egy álwebáruházon keresztül. A számlákat támadó csalók által okozott károk közel 93 százaléka a számlatulajdonosok kára, azokat senki nem téríti meg számukra.

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.