Bíróság elé állhat a férfi, aki vasrúddal vert meg egy apát

Bíróság dönthet annak a férfinak a sorsáról, aki egy vasrúddal megvert egy apát, amiért az számon kérte a gyerekeivel szemben tanúsított viselkedését.

2024. május 30., 12:22

Szerző:

Bíróság elé állhat az a férfi, aki ellen garázdaság és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség, mert egy fémrúddal ütött rá egy apára, aki azért csengetett be hozzá, hogy számon kérje rajta, amiért korábban indulatosan szólt rá a háza előtt rollerező gyerekeire.

Az ügyészség közleménye szerint az apa tavaly augusztus 16-án csengetett be a férfi kiskunfélegyházi otthonába. A vita hevében a férfi bement a házba, magához vett egy kb. 54 cm hosszú, 2 cm széles tömör fémrudat, majd azzal az utcán várakozó apa feje irányába ütött, aki védekezésképpen felemelte az egyik kezét, így a férfi csak azt találta el. Az ütés következtében az apa 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett, valamint a karórája összetört.

Az ügyészség szerint a férfi kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkoztatást vagy riadalmat keltsen. Ráadásul korábban már állt bíróság előtt, próbára bocsátás hatálya alatt volt, amikor bántalmazta az apát. Az ügyészség így a férfit a próbára bocsátás megszüntetése mellett végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte. Az ügyben a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

Mint ahogyan könnyedén bíróság elé állhatott volna az a két férfi is, akik nem tudtak leparkolni a munkáját végző szemétszállítótól, ezért jól megverték őt. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ügy sértettje 2023 márciusában, Tinnyén végezte a műanyag hulladékok begyűjtését. Ennek során a hulladékszállító járművel megállt az egyik ház előtt, majd kiszállt, hogy a hulladéktárolót kiürítse. A sértett azonban úgy parkolt le erre a rövid időre a járművel, hogy az éppen akkor érkező elkövetők nem tudtak a ház gépkocsibeállójára akadálymentesen felhajtani az autójukkal. Az ezen felindult két elkövető a hulladékszállító hátuljánál tartózkodó sértettre támadt. Egyikük lábon rúgta, másikuk többször ököllel fejen ütötte a sértettet, aki annak hatására elesett. A bántalmazással azonban az elkövetők nem hagytak fel, még többször megrúgták és megütötték. Miután felhagytak a támadással, a hulladékot begyűjtő férfi a hulladékszállítóval elhajtott.

A két elkövetőt később súlyos testi sértés bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, melynek során beismerték a bűncselekmény elkövetését és megbánó magatartást tanúsítottak. Az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség mindkettejük vonatkozásában 1 év 3 hónap időtartamra az eljárást felfüggesztette azzal a feltétellel, hogy ezen idő alatt csoportos személyiségfejlesztő és agressziókezelő tréningen kell részt venniük. Ezen kötelezettség teljesítését és a felfüggesztés tartama alatti életvitelüket a melléjük kirendelt pártfogó ellenőrzi. Az elkövetőkkel szemben csak akkor kerülhet sor az eljárás megszüntetésére – és akkor nem kell bíróság elé állniuk –, ha a feltételes ügyészi felfüggesztés tartama eredményesen telik el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: marcinturosz / Pixabay)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.