A holland díler megtanult magyarul a börtönben

Négy éve van a rácsok mögött a SUN fesztiválon lebukott holland díler. Tájszólással ugyan, de folyékonyan beszél magyarul. 

2021. július 1., 08:46

Szerző:

A holland dílereket még 2017-ben kapcsolták le a magyar rendőrök a SUN Fesztiválon, mert árlistával a kezükben 10 millió forintnyi drogot akartak teríteni a bulizó fiataloknak. Tettükért nyolc év börtönre ítélték őket, amit később 5 és fél év szabadságvesztésre enyhítettek. A fiatalok hamarosan szabadulhatnak, de a rácsok mögött egyikük hasznosan töltötte az éveket. Palác tájszólással ugyan, de megtanult magyarul, a tudást ráadásul a bíróságon is hasznosította: a másodfokú tárgyaláson magyarul kérte a bírót, hogy visszakaphassa a szabadságát és tovább élhesse az életét – hangzott el a Kékfény riportjában. 

A fiatalok a kábítószer porciózásáról a telefonjukkal fotókat készítettek, és egy kézzel írt árlistával mászkáltak a SUN Fesztiválon. Az egyértelmű bizonyítékok ellenére Gertjan, az egyik díler, végig tagadott mindent. Azt állította, valójában nem árlista volt nála, csak a kiadásait akarta nyomon követni. Azonban ha ez tényleg így volt, akkor

a férfi egy hétig kizárólag extasyn, LSD-n és marihuánán élt volna, amiket grammokban porciózva fogyasztott. 

A fiú társa, aki időközben magyarul is megtanult, ehhez képest már azt hangsúlyozta a másodfokú tárgyaláson, hogy mindent megbánt. Tolmácsot nem kért, magyarul beszélt arról, hogy szeretne újra iskolába járni.

„Én annyit kérnék az ítélőtáblától, hogy ha lehetséges engedjenek haza, hogy tudjam tovább élni az életemet, hogy vissza tudjak menni a családomhoz, fel tudjam építeni a jövőmet, be tudjam fejezni az iskolát” – mondta a fiú.

A másodfokú bíróság végül enyhítette Martin és Gertjan büntetését. Jogerősen mindkettőjüket 5 és fél év szabadságvesztésre ítélték. A vádlottak napokon belül szabadon távozhatnak. Az ítélet szerint ugyanis a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhatnak – azt pedig már letöltötték az előzetes letartóztatásban. 

(Kiemelt kép: a két holland fiatal a vádlottak padján. Fotó: Kékfény / Youtube)

 

Huszonöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság a Deák téri késelés egyik elkövetőjét - közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék. A tájékoztatás szerint a fiatal férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt ítélték el.