A boncolás szerint fulladás okozhatta a magyar rendszámú kisbuszban talált menekültek halálát

28-an utaztak együtt egy teherautóban.

2021. október 21., 14:18

Szerző:

A boncolás előzetes eredményei szerint fulladás okozhatta annak a két menekültnek a halálát, akikre egy igazoltatás során találtak rá egy magyar rendszámú kisbuszban több társukkal együtt az osztrák-magyar határ közelében – közölte az eisenstadti (kismartoni) ügyészség egyik szóvivője csütörtökön.

A rendőrség korábban azért nem feltételezte a fulladásos halált, mert a kisbuszban tartózkodó többi ember viszonylag jó állapotban volt. A hatóságoknak sikerült tisztázniuk a két férfi személyazonosságát. Mindketten 33-37 év közötti szíriai állampolgárok voltak. Családjukat diplomáciai úton értesítik halálukról.

A feltartóztatott kisbuszban utazó, további 26 külföldi állampolgár menedékhez folyamodott Ausztriában – mondta el Helmut Marban rendőrségi szóvivő. A csoport tagjai 17 és 47 év közötti férfiak. A menedékjogi eljárás megindítását követően átadják őket a menekültügyi hatóságoknak.

A feltételezett embercsempészt továbbra is körözik, de az illető nyom nélkül eltűnt – tette hozzá a rendőrségi szóvivő. A sárga színű, Renault típusú kisbuszt kedden tartóztatták fel osztrák katonák a Soprontól mindössze néhány kilométerre fekvő burgenlandi Siegendorf (Cinfalva) közelében. A jármű sofőrje elmenekült az igazoltatás elől.

2015 augusztusában 71 halott menekültre bukkantak egy Magyarország felől érkezett hűtőkocsiban, szintén Burgenland tartományban. Az embercsempészt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A büntetőeljárás Magyarországon zajlott, miután a hűtőkocsiba zárt emberek valószínűsíthetően magyar területen vesztették életüket.

(Kiemelt kép: Osztrák rendőrök az osztrák-magyar határ közelében a burgenlandi Siegendorf (Eisenstadt körzet) közelében október 19-én, 2021. október 19-én, ahol egy ellenőrzés során holtan találtak két migránst egy furgonban (sárga jármű). Két illegális bevándorlót találtak holtan október 19-én Ausztriában egy furgonban, amelyet egy ellenőrzés során állítottak meg a magyar határon, a jármű vezetője pedig szökésben van - jelentette több médium. A Magyarország felől az országba belépő furgont a hadsereg állította meg, amely gyanúsnak találta - írják a lapok a burgenlandi tartományi rendőrség szóvivőjét idézve. A rendőrök csaknem harminc embert találtak összezsúfolva egy nagyon kis helyen. Közülük ketten meghaltak. A rendőrség szerint kiszáradtak. Fotó: Robert Jaeger / APA/AFP)