Nagyhalakra utaznak a rapsicok – egy 25-30 kilós ponty akár 600 ezer forintot is érhet

Az eddig legnagyobb kiszabott bírság 4,5 millió forint volt.

2022. augusztus 31., 14:47

Szerző:

Hazánkban az illegális halászat, horgászat és halkereskedelem hatalmas problémát jelent. Természetes vizeink és halállományuk nemzeti kincs, ezért azok megóvása és fenntarthatóságának biztosítása a halgazdálkodási hatóság kiemelt feladata. A feketekereskedelem leginkább a Balatont és a Tiszát érinti. A legnagyobb eddig kiszabott bírság 4,5 millió forint, amit halgazdálkodási terv megsértéséért róttak ki – írja a Pecaverzum.hu.

Faragó Zoltán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) halgazdálkodási referens HelloVidéknek azt mondta: nagytavaink közül a Balatont, a folyók közül pedig a Tiszát érinti kiemelten a horgászfogásból származó nagytestű halak feketekereskedelme 

„Elmondható, hogy a sporthorgászat szemlélete egyre nagyobb teret hódít magának, hiszen manapság a horgásztársadalom jelentős része nem mint élelmiszer tekint a halra, hanem pusztán a minél nagyobb zsákmány kifogásában érdekelt. Ennek következtében országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, melyek kimondottan a nagyhal fogásának élményét garantálják a horgászok számára. Tekintettel arra, hogy a nagytestű halak horgászati reklámértéket képviselnek, így a magántavak kétségtelen érdekében áll, hogy az általuk kezelt tóban minél több nagytestű hal egyede megtalálható legyen”

– magyarázta a feketekereskedelem mozgatórugóit Faragó Zoltán.

A nagytestű halak felnevelése több évtizedes munka eredménye, ennek következtében nehezen beszerezhetők, és piaci értékük – egy 25-30 kilós ponty esetében – meghaladhatja a 600 ezer forintot.

„Talán így érthető is, hogy miért épült feketegazdaság az ilyen nagyhalak természetes vizeinkből való kifogására és értékesítésére magán horgásztavak számára. A Tisza és mellékfolyói az elmúlt évben kiemelt célpontja volt az orvhalászoknak. Továbbá a kifogott zsákmány feketekereskedelme is a Tisza vízrendszerén volt a legaktívabb az elmúlt év tapasztalatai szerint” – árulta el a halgazdálkodási referens.

A kiszabott bírságokról szólva elmondta, leggyakrabban engedély nélküli horgászat miatt kell fizetni a pecásoknak. A bírság tétele az állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy hiánya esetén 30-50 ezer forint, a területi jegy hiánya esetén 25-50 forint halvédelmi bírság.

Gyakori jogszabálysértések a halgazdálkodási jogosultság és a halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv hiányában történő haltelepítések, valamint az idegenhonos halfajok halgazdálkodási vízterületre történő telepítése.

Idegenhonos halfajok halgazdálkodási hatósági engedély nélkül halgazdálkodási vízterületre telepítése esetén a jogszabálysértés jogkövetkezményeként 500 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Faragó Zoltán közlése szerint az eddigi legnagyobb bírság 4,5 millió forint volt, amelyet azért róttak ki, mert „egy ügyfél” a halgazdálkodási tervben szereplő halmennyiség telepítésének kötelezettségét a halgazdálkodási hatóság felszólítására sem tartotta be.

(Kiemelt kép: Pontyokat engednek a vízbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én. Fotó: MTI / Varga György)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.