A színház fantomja – Ajánló lapunk 2019. december 12-i számából

Most megint egyszer kiderült, hogy mindent azért nem lehet lenyomni a magyarok torkán. Előbb a Független Előadóművészeti Szövetség indított kampányt az új salátatörvény-tervezet visszavonásáért. A kulturális élet szétverése ellen meghirdetett petícióhoz jóval több mint húszezren csatlakoztak. A budapesti Katona József Színház teljes társulata közleményben utasította vissza a színház és Máté Gábor ellen indított „nemtelen és a valós tények ismerete nélküli” támadást.

2019. december 12., 06:56

Szerző:

Címlapon

Az igazán nagy dolgok most következnek – mondta a Fidesz szeptember végi kongresszusán Orbán Viktor. Bizonyára nem arra gondolt, ami néhány nap múlva következett. Még az október 13-i önkormányzati választás előtt kirobbant a győri polgármester botránya. Aztán a voksoláson a Fidesz több fontos pozíciót is elvesztett, Borkai Zsolt pedig távozott pártjából és állásából is. Napjainkban azonban az ő ügye legfeljebb áttételesen szerepel. Ahogy szokásos, beindult a kormánypárti gépezet, amellyel mindig másokra igyekszik irányítani a figyelmet. Bizonyítandó, hogy az ő oldalukon mindenki patyolattiszta, legalábbis ahhoz képest, ami velük szemben van.

A kultúrharc színe és fonákja

A hét végére azonban megfordult a trend. Előbb hírek jelentek meg arról, hogy a rendszer legkedveltebb műhelyében, az Újszínházban is történhetett néhány éve olyan zaklatás, mint a Katonában. És ha ez nem lett volna elég, a kultúrkampf harcosainak azt is kellett tapasztalniuk, hogy az érintettek nem hajlandók önként a guillotine alá hajtani a fejüket.

Lapozzon bele!

Megpecsételt sorsok

A kormány lelkesen üdvözölte a nemzetközi PISA-teszt 2018-as eredményeit, amelyekből azt olvassa ki, hogy lám, bevált az oktatási rendszer központosítása. Ezzel szemben a magyar diákok negyede alulteljesít, s ahogy azt Nahalka István oktatáskutató Ónody-Molnár Dóra kérdésére válaszolva kijelentette: „Maradtunk azon a borzalmas szinten, ahol voltunk.”

Csarnokkeringő Vácon

Vácon is kitört a stadionháború. Az októberben megválasztott független, összefogáspárti polgármester, Matkovich Ilona az elsők között jelentette be: Vác, ha lehetne, lemondana az ötmilliárdosra tervezett multifunkciós kézilabda- és rendezvénycsarnokról, amely annyiban máris multi, hogy ötmilliárdnál jóval többe kerülne. Városának, főleg a fenntartásra, pillanatnyilag nem lenne pénze. Az olimpiai pályázatnak lőttek, de a stadionépítési láz jelzi, Orbán egyszer még neki akar futni. A kérdést bonyolítja, hogy a harminckétezres Vác a pénzt másra is el tudná költeni. Bölcsődére, iskolára, rendelőre, omladozó művelődési házra. És útra, kátyúzásra, tisztaságra, általában békésebb Vácra.

Polt Péter lefejezett ügyészsége

2004. augusztus 4-én két, Szerbiából érkező fegyvercsempészt kaptak el Kecskeméten, s ezzel a helyi ügyészek egy olyan szervezetet kezdtek el felgöngyölíteni, amelyben a fővárosi alvilág addig érinthetetlen szereplőit is elérték. Végül az úgynevezett kecskeméti maffiaperben súlyos börtönbüntetéseket szabtak ki a Conti-Car-csoport tagjaira. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség lendülete ezt követően sem lanyhult. Büntetőeljárást indítottak Zuschlag János exhonatya ellen, és az ügyben – az újkori történelmünkben először – korábbi és regnáló minisztereket hallgattak ki, köztük Gyurcsány Ferencet is.

Nem vagyunk hajlandók félni

Kihirdették a díjazottat. Kattognak a fényképezőgépek, a kamerák fényszóróinak kereszttüzében kedvesen mosolygó, elegáns nő áll – már sokadszor. Lehetne egy családi tévésorozat sztárja is. Aztán a mikrofonhoz lép, hogy megköszönje az elismerést, és már erő, eltökéltség sugárzik belőle: jogállamiságról, emberi jogokról, az európai szinten is erősödő populizmus veszélyeiről beszél. Ma már világszerte ismertebb, mint a magyar politikusok, színészek, sportolók döntő többsége. Pardavi Márta jogvédő, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nemzeti és nemzetközi tényező lett.

Szombaton zsinagógába, vasárnap katolikus templomba

A budapesti, Nagymező utcai Avilai Nagy Szent Teréz-templom átépítésekor kerültek elő olyan dokumentumok, amelyek egy bátor pap tetteiről tanúskodnak. Dr. Hévey Gyula (1883–1953) plébános a Horthy-korszak végén, 1944-ben sok ezer zsidó honfitársa életét próbálta úgy megmenteni, hogy megkeresztelte őket. Nem rajta múlt, hogy mindez aztán nem sokat ért a vészkorszakban. De az kétségtelen, hogy azon kevesek közé tartozik, akik komoly kockázatokat vállaltak, és ezért megérdemli, hogy nevét az utókor megismerje és megjegyezze.

Szolidaritás nagy- és kisbetűkkel

Az elmúlt héten hatalmas tüntetéssorozat volt Lengyelországban. A százezernél is jóval több embert megmozgató tiltakozási hullám számos várost érintett. Az ellenzék – az igazi, nagy lengyel Szolidaritás-hagyományokat követve – eredményesen mozgósított jogászokat, politikusokat, művészeket, civilszervezeteket. A tiltakozást az igazságügyi reformmal kapcsolatos újabb kormányintézkedés váltotta ki.

Beate Uhse 51. árnyalata

Száz éve született Beate Uhse, a világ első szexboltjának, majd a kereskedelem e sajátos ágazatának alapítója. Feministaként adta el magát, de a férfiak igényeit kiszolgálva csinált nagy üzletet – mígnem virágzó konszernjét csődbe nem kergette az internet.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.