Így tárolja az ételt a konyhában? Ezt a hibát soha ne kövesse el, súlyos fertőzés lehet a vége

A konyha kitakarításakor erre is nagy figyelmet kell fordítani.

2025. március 19., 16:56

Szerző:

A higiénia szempontjából a konyha a lakás legkényesebb pontja. Azok a felületek, amelyek érintkeznek az ételekkel, természetesen rendszeres tisztítást igényelnek, a tárolásra használt szekrényekről és a kamráról azonban sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig ez komoly veszélyekkel járhat – mutatott rá a The Spruce.

Nem számít, ha van-e egy elkülönített helyiség a tartós ételek számára, vagy csak néhány polc áll rendelkezésre az ételek tárolására, de az tény, hogy a tisztaság és rendezettség nagyon fontos. Mivel ide olyan élelmiszerek kerülnek, amelyeket hetekkel vagy hónapokkal később használunk fel, nem feltétlenül mozgatjuk át rendszeresen a felhalmozott készletet. Csakhogy ezzel megkockáztatjuk, hogy a legrégebbi termékek hátra csúsznak a polcon, és elvesztik a szavatosságukat. De nem csak a pazarlás jelent problémát: a zárt csomagolásban lévő termékeket is meg kell mozgatni, de bizonyos terméktípusoknál a bontott tételek is ide kerülnek vissza, ez pedig vonzóvá teheti a szekrényt vagy a kamrát a különböző rovarok és kártevők számára. 

Éppen ezért évszakonként legalább egyszer alapos nagytakarítást kell végezni itt is, hiszen akár súlyos fertőzés is bekövetkezhet a lejárt szavatosságú vagy kártevők által szennyezett élelmiszerek miatt. Bár hatalmas munkának tűnik, de néhány egyszerű szabály betartásával a kamra polcainak kitakarítása nem is annyira nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

A konyha rejtett zugai így lesznek tökéletesen tiszták

Első lépésben a polcokat teljesen ki kell üríteni, ehhez pedig természetesen az is szükséges, hogy a konyha egyéb területei szabadok legyenek, és rendelkezésre álljon elegendő hely. Célszerű akár dobozokban elhelyezni azokat az élelmiszereket, amelyek lekerülnek a polcokról, és a hasonló termékeket már ekkor is érdemes egymás közelében elhelyezni, hiszen ez később megkönnyítheti azok rendszerezését.

Ahol rendelkezésre áll egy kisebb, különálló, kamraként szolgáló helyiség, a legtöbben csupán nyitott polcokat helyeznek el, amelynek megvan az előnye, ugyanakkor a por szempontjából extra kihívást jelenthet. Miután megtörtént a polcok kiürítése, porszívó segítségével el kell távolítani az esetleges pókhálókat, a port és a kiszóródott morzsákat.

Ezt követően tisztítószeres, nedves kendővel minden egyes polcot alaposan át kell törölni, fentről lefelé haladva. Miután ez elkészült, a padlót is fel kell mosni. Bár erről sokan megfeledkeznek, de mind a porszívózás, mind a felmosás lényeges elem a kamra padlója esetén is.

A polcokat célszerű hagyni maguktól megszáradni, ezalatt pedig át lehet válogatni a polcokon tárolt élelmiszereket. Célszerű 3 csoportot alkotni, amelyek közül az egyik a megtartandó termékeké, egy azoké, amelyeket sosem fogunk elfogyasztani, de más számára hasznos lehet, egy pedig a kidobandó termékeké.

A későbbi lejárató termékeket a polc hátsó részében érdemes elhelyezni, ami lejárt szavatosságú, esetleg kártevők által szennyezett, annak pedig a szemétben a helye. Ez utóbbi csoportba kell kerülnie azoknak a konzerveknek is, amelyek felpúposodtak, illetve minden olyan terméknek, amelynek megsérült a csomagolása, hiszen a tartós élelmiszerek esetén egy nagy problémát jelent. Azon termékeket, amelyeket mi magunk nem fogunk elfogyasztani, minél hamarabb ajánljuk fel családi vagy baráti körben, illetve adományoz útján juttassuk el a rászorulóknak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)