Világsztárok koncertje a Müpa-ban

Gábor György vallásfilozófus a 168 Órának így ajánlja Mihail Pletnyov (zongora) és Gidon Kremer (hegedű) május 24-i hangversenyét a Művészetek Palotájában.

2016. május 16., 18:54

– Ha valaki a városvezetés érzéketlensége és ostobasága miatt kételkedni kezdene abban, hogy Budapest változatlanul a világ zenei életének vezető városai közé tartozik, az jöjjön el május 24-én a Müpa-ba: valóságos zenei csemegének válhat részesévé.

Már az is ritkaságszámba megy, hogy egyazon koncerten két szólista lép fel, egy-egy versenyművet előadva, ráadásul mindkét muzsikust a legjegyzettebb világsztárok közé sorolja a nemzetközi szaksajtó és a zeneszerető közönség. A rigai születésű, majd 1980-ban a Szovjetunióból Németországba emigráló Gidon Kremer korunk egyik legnagyobb hegedűművésze. David Ojsztrah tanítványaként a zenei érzékenységet, a lélekből való muzsikálást és persze a sokak által „ördöginek” mondott technikai felkészültséget hozta magával. Saját ars poeticájaként az őszinteséget, az egyediséget, a személyességet és a manipuláció elutasítását vallja.

Gidon Kremer pályája során képes volt a legnehezebbre: sosem vált megszokottá, unalmassá, kiismerhetővé. Bachtól Prokofjevig, Mozarttól Sosztakovicsig, Mendelssohntól Bartókig végigjátszotta a zeneirodalom klasszikusait, mindig igazi meglepetésekről gondoskodó egyéni felfogásban, merész értelmezésben. Ugyanakkor neki köszönhető egy sor kortárs zeneszerző megismertetése és népszerűvé tétele (Schnittke, Arvo Pärt, Gubajdulina vagy Piazzolla). A klasszikus hagyomány és a kortárs zene iránti nyitottságára jó példa, amikor Beethoven hegedűversenyét Schnittke kadenciáival játszotta lemezre, döbbenetes élményét nyújtva a bécsi klasszika és a kortárs zene kivételes randevújának.

Budapesten most Schumann a-moll gordonkaversenyét adja elő, a szerző hegedűátiratában. A mű ritkán csendül fel a világ koncerttermeiben, ezért is számít különleges eseménynek Gidon Kremer programja. Nem hallgathatom el, hogy noha megadatott Richtert, Ojsztrahot vagy épp Isaac Sternt „élőben” hallgatnom, életem legnagyobb koncertélménye mégis Gidon Kremer és Martha Argerich egyik közös fellépéséhez kötődik.

A másik szólista Mihail Pletnyov, aki mások mellett épp Martha Argerichnek köszönhetően vált világhírű zongoristává, kiváló karmesterré, egyúttal a két művészt kísérő Orosz Nemzeti Zenekar megalapítójává, Schumann a-moll zongoraversenyét adja elő.

Semmi kétség, a koncert végeztével még a kételkedők is visszanyerik majd hitüket Budapest zenei nagyhatalmi voltát illetően. És persze a koncert idejére garantáltan elfeledik mindazon bornírtságokat, amelyek ezt a státust kísérelték meg az elmúlt napok során lerombolni.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!