Várják a jelentkezéseket a filmesek

A rendezvény 2015 óta ad helyet fogyatékossággal élő filmesek, hivatásos filmkészítők, televíziós szakemberek és függetlenfilmesek számára.

2021. szeptember 4., 09:12

Szerző:

Szeptember 20-ig várják a nevezéseket a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére, a fogyatékossággal élők Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléjére – közölték a szervezők az MTI-vel. A rendezvény 2015 óta ad helyet fogyatékossággal élő filmesek, hivatásos filmkészítők, televíziós szakemberek és függetlenfilmesek számára, hogy a nagyközönség előtt bemutassák alkotásaikat. A kétnapos filmmaraton ideje alatt a program biztosítja a találkozás lehetőségét a szakemberek és az alkotók számára, elősegítve a filmes és a szociális ágazatok közötti kapcsolatok létrejöttét – olvasható a közleményben.

Mint írják, a szemlére műfaji megkötés nélkül bárki nevezhet filmeket, aki a fogyatékossággal élők témáját dolgozza fel. A pályaműveket a szervezők három szekcióban – speciális filmes, parafilmes és független, professzionális filmes – fogadják. Fábián Gábor, a szemle főszervezője elmondta, hogy az előző évekhez képest jelentősen nőtt az érdeklődés a rendezvény iránt és bízik benne, hogy novemberben mintegy száz különleges alkotást tudnak a közönség elé tárni. Hozzátette: az eredetileg kétnaposra tervezett filmes rendezvény idén első alkalommal bővül egy szakmai nulladik nappal, ahol filmes programokkal várják az érdeklődőket, valamint a versenyprogramba be nem került alkotások vetítése is akkor kezdődik.

A rendezvény grafikai megjelenését és a beharangozófilmjét is fogyatékossággal élő alkotók készítették, ezzel is ráirányítva a figyelmet a filmszemle által felkínált értékekre. A program további különlegessége, hogy a szervezők az első magyarországi infokommunikációs akadálymentesítéssel ellátott filmszemleként tervezik megvalósítani, ami a hallás- és látássérültek számára is egyaránt lehetővé teszi az egyenlő esélyű hozzáférést.

A Magyar Speciális Független Filmszemlét november 17-én és 18-án szervezik Budapesten, a rendezvény helyszíne az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér lesz. A filmszemle a világhálón online formában is elérhető lesz. Bővebb információk az eseményről a www.msmke.net oldalon találhatók - áll az összegzésben.

 

(Kiemelt képünk illusztráció:Jelenet a vegyes képességű előadókból álló Tánceánia Együttes ArtMan Est vol. 7 elnevezésű előadásának próbáján a budapesti Trafóban 2019. március 5-én. A táncművet Farkas Dorka és Gál Eszter koreográfiájával március 6-án mutatják be. A tánccsoportban alkalmazott komplex mozgás- és táncterápiás rehabilitációs forma a súlyosan mozgássérült, egyidejűleg valamilyen fokban értelmi fogyatékos és beszédképtelen személyek számára kínál terápiás lehetőségeket. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!