Ukmukkfukk Zinefeszt

2017. április 28., 14:56

Tavaly indult útjára az Ukmukfukk Zinefeszt, melyet idén április 30-án és május 1-én rendeznek meg a Paulay Ede utcai Anker’t-ben. Az elsőre talán nem mindenki számára érthető elnevezés a fanzine-okra utal, melyek általában cenzúramentes, szabad, egyéni tartalmat kínáló, kis példányszámú (maximum ezer darab), saját kiadású könyv, -illetve füzetszerűségek. Viszonylag kötetlen műfajról van szó. A zine-k mérettől, betűtípustól független alkotások, a művészettől a politikán át a társadalomelméletig, számos témát feldolgoznak.

„Az elsődleges célunk – mely azóta sem változott –a magyar zinekultúra összes alfajának egy platformon való bemutatása volt. Külföldön az ilyen jellegű rendezvényeknek nagy múltja van, Magyarországon azonban ezidáig csak hasonló érdeklődésű, de nem kifejezetten zine témájú eseményekkel találkozhattunk, mint a képregényfesztiválok és -börzék. Viszont a szemlélete és az olvasói rétege sem azonos a képregényeknek és a zine-eknek. Ebből az alapszituációból származik az Ukmukfukk Zinefeszt ötlete és megvalósulása” – árulta el az Ukmukfukk egyik szervezője, Marjai Petra Lilla a 168 Órának.

A zine-ken kívül matricák, plakátok, printek, táskák, kitűzők és felvarrók is kaphatók lesznek.

Kísérőprogramként április 30-án a Kisüzemben a Rhodes Tennis Court X Fragmenter (FR/HU) zenei és animációs performanszát láthatják az érdeklődők, utána ugyanitt tartja buliját az Ukmukfukk Zinefeszt. A fesztivál zárónapján, május 1-én, szintén a Kisüzemben pedig balkáni művészek printkiállítását lehet megtekinteni.

Marjai Petra Lillától megtudtuk azt is, hogy elsősorban azoknak érdemes kilátogatniuk az Ukmukfukk Zinefesztre, akiket érdekelnek az egyedi grafikák, a szabad gondolatok és a cenzúrázatlan szövegek, illetve ha szeretnék megismerni a zine-ek különböző válfajait. Lesznek fotó, zenei, geek, koncept, képzőművészeti, irodalmi és grafikai zine-ek is. Ha pedig valaki már régóta keres egy könnyen megvalósítható önkifejezési formát, a rendezvényen mindenképpen találhat példákat és ötleteket hozzá.

A belépés ingyenes.

Sz. E.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?