Új taggal bővült az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia

Új taggal bővült az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia: Sara Danius a hét végén vált a testület tagjává. Az 51 éves esztétikaprofesszor a 2012-ben elhuny Knut Ahnlund helyére került az akadémia soraiba, vele együtt már hat nő van a hagyományosan férfiak uralta 18 fős testületben.

2013. december 26., 15:22

Az 1786 óta működő intézmény maga dönt a felvételről, a tagság életre szóló.

A stockholmi Sara Danius elsősorban Marcel Proust, James Joyce és Gustave Flaubert munkásságának avatott szakértője, de emellett kritikusként is tevékenykedik, a Dagens Nyheter című tekintélyes svéd napilapban hozzávetőleg 350 írása jelent meg. 2008 óta a Södertörn Egyetemen tanít, érdeklik a szakácskönyvek és a technológiai kérdések. Krupiéképesítése is van.

Az esztétikaprofesszor felvételével ugyan egyharmadra emelkedett a nők aránya a Svéd Akadémiában, egyikük, Kerstin Ekman azonban 1989 – a híres-hírhedt Salman Rushdie-vita – óta nem vesz részt a testület munkájában.

A 89 évesen elhunyt Knut Ahnlund 2004 óta szintén távol tartotta magát a grémiumtól, mert nem értett egyet az osztrák Elfriede Jelinek kitüntetésével – írja a hirado.hu.

A Svéd Akadémia legutóbb 2011 decemberében iktatott be új tagot, akkor Tomas Riad nyelvész került a fél évvel korábban elhunyt Brigitta Trotzig helyére. A testület hamarosan újabb tagot kell hogy válasszon, idén októberben ugyanis meghalt egy másik akadémikus, Ulf Linde művészeti és zenekritikus.