58 éves lett TV Maci

A TV Macit 1963. április 15-én mutatták be először.

2021. október 23., 16:40

Szerző:

A TV Macit először 1963. április 15-én láthatták a televízióban a nézők az Esti Mese szignálfilmjeként, TV Maci nélkül nem kezdődött esti mese. Október 23-a nemcsak a TV Maci hivatalos születésnapja, hanem Bálint Ágnes születésnapja is, aki az Esti mese eredeti forgatókönyvét írta, valamint a maci karakterét is ő találta ki.

Az 1980-as években Koch Auréltól új formát kapott. A maci játékát, Valérkát is lecserélte egy Csutkababára.

(Kiemelt kép: Gyerekek ismerkednek a Tévémaci figurájával a második alkalommal megrendezett Közmédia napján a budapesti Millenáris Parkban 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Soós Lajos)

06:00

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.