Torres Dani a Spirit Színház darabjában debütál

Augusztus 8-án kezdi meg negyedik évadját a Spirit Színház. Új műfajt vesznek fel repertoárjukba, melynek egyik legfiatalosabb, egyben legtanulságosabb darabja a Godspell című musical. A bemutatót a Budapest Jazz Clubban tartják, majd országjáró körútra indulnak. Az „isteni rockmusical” két főszereplője a Jézust játszó Egyházi Géza és Júdás szerepében a popszínpadokról ismert Torres Dani. Vele beszélgetünk most.

2014. augusztus 5., 12:28

– A Godspell című rockmusical főszerepében debütálsz augusztusban. Rögtön igent mondtál. Miért?

– Mert hihetetlenül közel áll hozzám a darab mondanivalója, üzenete. A Jézus Krisztus szupersztár is fantasztikus, de hozzá kell tenni, hogy abban az időszakban nem csak az egyetlen sikeres vallási témájú musical.

– A zene igazán fiatalos, amerikai muzsika. Mit jelent neked ez a stílus? Közel áll hozzád?


– Nagyon élvezem a dalok hangulatát, igazi zenei festményként funkcionál, és tetszik a szabadság, amit kínál. Ráadásul benne van a hetvenes évek hippis életérzése is, amit szintén nagyon kedvelek.

– A darab Máté és Lukács evangéliumát veszi alapul. Te vallásos közegből érkeztél a csapatba?


– Én úgy fogalmaznék, hogy van hitem, de nem vagyok vallásos. Tiszteletben tartom mindenkinek a hitét, vallását, és elképesztőnek találom, hogy sok hívő ember nem osztozik ezen a gondolaton.

– Más műfajból jössz, más energiákat mozgat meg egy színdarabban való folyamatos jelenlét. Jelent-e ez nehézséget?


– Természetesen némi hátránnyal mozgok abban a világban, ahol többéves vagy több évtizedes színházi szakmai tapasztalattal rendelkező emberekkel kell együtt dolgozni, de ezt a hiányosságot pótlom hatalmas lelkesedéssel, határtalan képzelőerővel és végtelen megfigyeléssel.

– Az ismertetőben ez olvasható: „Hit nélkül, valamilyen hit nélkül – az emberiség a vesztébe rohan. És ha éppen a zene az az eszköz, ami célba juttatja az üzenetet és eltalálja az ifjú és idősebb nézők szívét, hát akkor szóljon a gyönyörű, fiatal zene!” Mi a te mondanivalód, mit szeretnél ezzel a témával az embereknek adni?

– Természetesen senkire nem lehet és nem is szabad semmifajta meggyőződést, hitet ráerőltetni, és ez a darab nem is arról szól. Ugyanúgy értékelni fogja a darabot egy ateista meggyőződésű ember, mint egy mélyen vallásos, hisz a történet szép és a felépítése hihetetlenül szórakoztató! Az meg, hogy ki mit vesz ki magának az előadásból, teljesen szubjektív. Mindenesetre egyet garantálni lehet: a kellemes szórakozást!

– Különös lehet az a döntés is, hogy ősztől beülsz a Spirit Színészképző Műhelyének képzeletbeli iskolapadjába, és megtanulod a szakma alapjait. Ezt becsületből, kényszerből vagy igazi igényből teszed?


– Kényszerből semmit sem csinálnék, azért csatlakozom örömmel, mert nagyon érdekel ez a szakma is, és ha valamit csinálsz, csináld jól!

– Természetfotósként is aposztrofálod magad, külön oldal tartalmazza a képeidet. Mi fog meg ebben a műfajban?


– Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy volt alkalmam rengeteg helyre utazni és sok mindent tapasztalni és látni a saját szememmel, és ezt szeretem megörökíteni, akár csak egy pillanatra is, hogy mennyire sokszínű a világ és mennyire fantasztikus, hogy itt lehetünk.

– Minimum egy évre összekötöd színészi sorsod a Spirit Színházzal, ahol az emberi kapcsolatok, a spirituális témák, az egymás segítése, a humánum alapvető hozzáállás. Milyen érzésekkel vágsz bele ebbe a kapcsolatba?


– A spiritualizmus az én életemben is fontos szerepet játszik, ezért gondolom, hogy nagyon jó lesz az együttműködés.

A darabról további információkat a Spirit Színház weboldalán vagy a darab Facebook-oldalán találhatnak.

Az eredeti Broadway-darab egy rövid részlete: