Több száz millióért adták el Banksy egyik alkotását

Két perc alatt elkelt az aukción.

2022. január 27., 20:21

Szerző:

Egymillió fontért (428 millió forintért) kelt el csütörtökön egy newcastle-i árverésen Banksy egy miniatűr modellje, amely augusztusban jelent meg a norfolki Great Yarmouth modellfalujában, írja az MTI. 

A kis istálló, amelynek falán egy rágcsáló rajza, valamint vörös festékkel a Go Big or Go Home felirat szerepel, két perc alatt elkelt az aukción. A BBC News beszámolója szerint egy telefonos vásárló vette meg.

A Banksy-alkotást a modellfalu tulajdonosai bocsátották árverésre. Mint mesélték, másolattal helyettesítették az eredetit, mert attól tartottak, hogy ellopják. A tulajdonosok egyike, Frances Newsome elmondta: a Banksy-alkotás életmentő volt számukra, mert a pandémia miatt nagyon sokszor kellett zárva tartaniuk.

„Reméljük, az eladás segíthet a falu jövőjén”

– tette hozzá. A kis istállót a lóval egy látogató vette észre két nappal az után, hogy augusztus elején megjelent a modellfaluban. Az alkotás valódiságát a Banksy-műveket hitelesítő Pest Control igazolta.

(Kiemelt képünk: Az aukció munkatársai letakarják Banksy művész "The Merrivale Stable" című, graffitivel borított istállójának és egy lány alakjának modelljét, amelyet az Anderson and Garland aukciósházban állítottak ki Newcastle-ben, Észak-Angliában 2022. január 24-én. Fotó: OLI SCARFF / AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.