Titkok és vallomások

2016. november 1., 16:11

Szerző:

Igényes krimiben nem akárkit ölnek. A Túró Rudik menthetik a koszos kis életüket, hiszen ebben a műfajban, e fentebb stílben az áldozatnak valakinek kell lennie. Ezúttal például a Nemzetközi Valutaalap elnökének.

Hogy aztán az áldozat valóban az-e, vagy ez csak a látszat, nem gyilkolták meg, hanem hátba lőtte magát egy méregkapszulával, vagy nem is, itt már igényes krimink sokértelmű magasságokba emelkedik.

filmtitkokesvallomasokNem vagyunk mi sem szemtanúk. Nem tudjuk a megoldást. Már ha van egyáltalán. Vagy kéne lennie. Nem biztos. Az egész bűntörténetben egy pofon el nem csattan, kés nem villan, pisztoly el nem dördül. A gyilkos fegyver legfeljebb a szó, de azt is kurtán adagolják. Jellemző, hogy központi hősünk egy karthauzi szerzetes. Ők pedig nem épp szószátyárságukról voltak híresek, hiszen örökös némaságot fogadtak. (Egy hangosfilmben ez bizony kifejezetten hátrány.) Így aztán egyre több rejtélyt bír el a film, nincs kibeszélve semmi. Gyónási titkokra és vallomásokra épülne a feszültség, na de hogy néz ki az ilyen egy igényes krimiben!

Ami úgy van szituálva, mintha Agatha Christie találta volna ki: magányos és előkelő hotel valahol, benne zártkörű rendezvény, a világ bankárai éppen egyesülnek. Persze nem szívgárdista alapon, hanem a maguk (a világ?) hasznára. Vajon a gyónási titok üti-e az üzleti titkot? Mit mondott az elnök a papnak a Confiteor Deo… után? A chriestie-s alaphelyzet után nem következik megfelelő nyomozás és eredmény. Hőseink, a világ egyesült bankárai és politikusai nézik egymást hosszan, szótalan. Egyiket-másikat sikerül fellazítani, fellázítani a szerzetesnek, ám a dolgok nem igazodnak el a film végéig. (Talán majd a takarítási szünetben.)

Igényes krimiben néha elvész a bűn és oda a bűnhődés. Magunkra maradunk.

(Írta és rendezte: Roberto Ando.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!