Mégsem jelenik meg emlékkötet Tamás Gáspár Miklósról

Tamás Ábel szerint a nemrég elhunyt Tamás Gáspár Miklósról készülő emlékkötet méltatlan édesapja emlékéhez, ezért igyekszik megakadályozni, hogy a kötet napvilágot lásson.

2023. január 27., 12:28

Szerző:

A Népszava kérdésére Tamás Ábel elmondta: letiltani nincs joga a kötetet, hiszen az nem TGM írásait tartalmazza, hanem róla szóló visszaemlékezésekből áll össze, de azt kétségkívül szeretné elérni, hogy ez a kötet ebben a formában ne jelenjen meg.

Kocsis András Sándor, a Kocsis Kiadó vezetője Tamás Gáspár Miklós halála után néhány nappal indította el az emlékkötet létrehozását. Tamás Ábel a Népszavának azt nyilatkozta, Kocsis előzetesen nem egyeztetett a családdal, csak a kötetbe kerülő szerzőkről kérdezte meg őt. Ezután viszont Tamás Ábel állítása szerint különféle forrásokból értesült arról, hogy Kocsis András Sándor rengeteg embertől kért az apjáról szóló szöveget mindenfajta koncepció nélkül, nem tartotta szem előtt sem a műfajt, sem a szerző személyét, még a szöveg hosszát sem. „Gábor Györgyöt kérte fel először szerkesztőnek, aki végül egy, a közösségi médiában kialakult kellemetlen polémia után visszalépett ettől, és maga is mélyen ellenzi, hogy hirtelenjében összegereblyézett anyagokkal emlékezzenek meg apámról”– mondta Tamás Ábel, aki szerint a kialakult helyzet méltatlan édesapja emlékéhez és a gyász időszakához.

„Még a temetés előtt vagyunk, és máris egy adok-kapok vette a kezdetét, amitől nemcsak nekem, hanem az egész családnak rossz érzései támadtak. Gábor György visszalépése után úgy értesültem, hogy Lakner Zoltánt kérte fel a kiadó vezetője, akinek alapvetően az lett volna a feladata, hogy a már felkért szerzők vegyes műfajú szövegei közt próbáljon valahogyan rendet tenni. Kérésemre Lakner Zoltán is visszalépett a szerkesztéstől. Egy ponton világossá vált számomra, hogy a készülő kiadvány elsősorban egy üzleti vállalkozás, aminek az a célja, hogy minél gyorsabban kihasználja az édesapámra irányuló közfigyelmet, minél nagyobb példányszámban eladható, sok képpel illusztrált kötet álljon össze, tökéletesen esetleges tartalommal” – fogalmazta meg ellenérzéseit Tamás Ábel,  hangsúlyozva azt, hogy egy TGM-emlékkötet megszületésétől önmagában nem határolódik el, viszont azt mindenképp igyekszik elérni, hogy ez ne végiggondolatlanul, koncepció nélkül és elsietve jöjjön létre.

„Tamás Ábel súlyosan beavatkozott a kiadói autonómiánkba. Ez nem bűn, hanem hiba. Ilyen körülmények között elállok a kötet megjelentetésétől” –  nyilatkozta a Népszavának Kocsis András Sándor, aki szerint példátlan, ami történt, a rendszerváltás óta nem tapasztalt hasonlót. „Udvariasságból felhívtam Tamás Ábelt, aki gondolkodási időt kért. Az elmúlt években megjelentettünk megemlékező köteteket Esterházy Péterről, Heller Ágnesről és Konrád Györgyről. Csak elismerő szavakat kaptunk. Az Esterházy-könyv esetében kért a család egy hét gondolkodási időt, majd írásban jelezték, hogy nem akadályozzák a könyv megjelenését. Határozottan tiltakozom az ellen, hogy Ábel sorozatosan megkeresi a potenciális szerzőket és azt állítja, hogy üzleti okokból akarom kiadni a könyvet. Sajnálatosan kopik az emlékezet és három hónap múlva már nem nagyon fognak beszélni TGM-ről. Ha most valaki nem jelenteti meg az internetes megemlékezéseket, napok múlva azok eltűnnek a világháló mélységes, sötét bugyraiban” – fogalmazta meg Kocsis.

(Kiemelt képünk: Tamás Gáspár Miklós filozófus a Marx marad! című demonstráción a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának főbejáratánál. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjat és közönségdíjat. A könyvkiadó és könyvkereskedő vállalat gazdasági okokkal magyarázza a döntést.

A Saját erdő című, Nádas Péterről forgatott irodalmi portré csütörtökön kerül a mozikba. A film különlegessége, hogy két műfajt ötvöz: egyszerre dokumentumfilm – melynek keretében a Kossuth-díjas íróval az élet fontos kérdéseiről folytatott beszélgettek –, és egyszerre természetfilm, amelyben az író lakhelyét, a gombosszegi tájat mutatják be.

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész – közölte a család csütörtökön.