Tarzan legendája

Ismerik, ugye, azt a kalandfilmsablont, hogy a már visszavonult, leszerelt vagy éppen nyugdíjas szupertitkos-ügynököt még egy utolsó, ám visszautasíthatatlan bevetésre kérik fel: az ország sorsa múlik rajta. Nos, ezúttal John Claytont (Tarzant) éri utol a nemezis.

2016. július 10., 11:34

A dzsungelből megtért, Londonban már visszacivilizálódott főnemest, Greystocke ötödik lordját kell visszavadítani államérdekből, és katapultálni az afrikai vadonba, ahol már várják embertelen ellenségei és állati szövetségesei. Az idén 104 éves arisztokrata (1912-ben született bizonyos Edgar Rice Burroughs íróasztalán) némi habozás után elfogadja a reaktiválást.

S hogy ne legyen hősünk magányos, egész csapat indul neki a kongói kalandnak. A hajdani aktív majomemberrel tart hű felesége, Jane is. (Természetesen kérdezhetik: no de ki szavatol a lady biztonságáért? Hát a lord maga – mondanám, ha beszélgetnénk.) És a csapat még bővül: csatlakozik hozzá ugyanis az Egyesült Államok elnökének különmegbízottja, egy mesterlövész, abolicionista, fekete bőrű doktor. Így jó a felállás.

A másik oldalon II. Lipót belga király zsoldosai feszengenek Rom kapitány parancsnoksága alatt, valamint rosszfajta bennszülöttek és vaduló majmok hordái fenik a fogukat. Aztán, persze, lesz, ami lesz. Az asszonyt elfogják, hogy csapdába csalják a férjét, aki azonban tudja, amit tudnia kell egy ilyen történet szereplőjének. Beveti a krokodilfegyvert, az oroszlánokat, a majomármádiát, a liánokon surranva jön, jön, jön, híres kiáltása megelőzi, megfagy a vér az erekben. Győz a legenda.

És mégis: a film jobb, mint hinnék. Nekem talán csak a bájos Csita hiányzott a vászonról: nem bánom, ha egy majom kooperatív.

(Rendezte: David Yates. Főszerepben Alexander Skarsg?rd, akin annyi az izom, hogy még biztosan látni fogjuk más félmeztelen szerepekben is.)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.