Rendkívüli megtiszteltetés érte Tarr Bélát Los Angelesben

A Los Angeles-i American Cinematheque hétrészes vetítéssorozat keretében mutatja be Tarr Béla legismertebb műveit június 6. és 10. között.

2023. június 2., 19:46

Szerző:

A Kossuth-díjas magyar filmrendező, Tarr Béla munkáit a Bleak Week: Cinema of Despair című programban láthatja a közönség. Az egyhetes fesztivál lényege, hogy olyan filmeket mutasson be szerte a világból, amelyek az emberiség legsötétebb oldalát, a történelem legmélyebb pontjait járják körül – olvasható a kulturális szervezet honlapján.

A hétrészes vetítéssorozat, amelyen a magyar filmrendező is részt vesz, június 6-án kezdődik a Werckmeister harmóniák című filmdrámával. Ezt követően A torinói ló, A londoni férfi, a Kárhozat, a Családi tűzfészek, a Szabadgyalog és a Sátántangó című filmeket láthatja a közönség felújított változatban. Az alkotások a Nemzeti Filmintézet filmrestaurálási programjának köszönhetően újultak meg.

A Los Angeles-i American Cinematheque egy független, nonprofit kulturális szervezet, melynek célja a legmaradandóbb filmek bemutatása a világ minden tájáról. Programjain a filmrajongók nemcsak megnézhetik, de meg is vitathatják a legjobb filmeket.

(Kiemelt kép: Tarr Béla rendező egy sajtóértekezleten, az 5. Nemzetközi Boszporusz Filmfesztiválon Isztambulban 2017. november 24-én. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.