Szórakoztató történelem – Régi műfaj, új trend

2018. április 27., 07:01

Szerző:

Kapa Mátyás ügyvéd, az ELTE jogi karának oktatója, a Történelmiregény-írók Társaságának (TRT) elnöke – és már öt regénye jelent meg. A 168 Órának elmondta, a TRT 2013-ban jött létre, ő két éve vezeti a társaságot, amelynek 26 tagja van: írók, szerkesztők és kiadók is. Elsődleges céljuk a történelmi regény műfajának népszerűsítése. Habár a műfaj alapvetően mindig is sikeres volt nálunk, kötelező olvasmányaink között is nem egy ilyen tematikájú regény szerepel, például Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve.

– Az utóbbi öt-hat évben tapasztaljuk, hogy egyre nő az érdeklődés az efféle olvasmányok iránt. Az olvasókat különösen a magyar történelem dicsőséges korszakai érdeklik, főleg a középkorban játszódó históriák. Egyrészt vonzza őket a kor misztikus romantikája, másrészt abban az időszakban Magyarország európai nagyhatalom volt. Például a 12. század végén a magyar királynak volt a legnagyobb gazdasági bevétele az európai uralkodók között. A törökök elleni küzdelemben pedig mi voltunk a kontinens védőbástyája. A történelmi regény ismereteket terjeszt szórakoztató formában.

Kapa Mátyás hozzátette, a TRT célja az is, hogy a műfaj kortárs szerzőire felhívja a figyelmet, ezért minden évben kiadtak egy-egy novellagyűjteményt. A negyedik kötetük Évszázadok ösvényein címmel nemrég jelent, és 18 hazai alkotó elbeszélését tartalmazza.

– Az első írás az ókort idézi meg, és kronológiai sorrendben haladunk az évszázadokon át. Az utolsó novella második világháborús történet. Tavaly olyan válogatást adtunk ki, amely a 10–16 éves korosztálynak szólt, és az izgalmas ismeretterjesztő írások mellé játékos feladatokat is mellékeltünk. Most viszont a legfiatalabbaktól a legidősebbeknek egyaránt való novellákat válogattunk össze. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.